Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 09.06.2018

  MORAVSKA REGATA UČITELJ „VIDEN JOVANOVIĆ“ U ZNAKU EKO MONITORINGA

  MORAVSKA REGATA UČITELJ "VIDEN JOVANOVIĆ" U ZNAKU EKO MONITORINGA

  Nakon tročasovnog spusta, uspešno je završena 5.Moravska regata „Učitelj Viden Jovanović“ 2018, koju je organizovala Gradska opština Palilula uz podršku Udruženja rekreativnih ribolovaca «EKO FIŠING». Starovalo se iz sela Klisura u opštini Doljevac, u subotu 9.juna, na obali Južne Morave. Nakon okupljanja i pozdravne reči Aleksandra Ždraleta, predsednika Gradske opštine Palilula i Gorana Jovanovića, sina učitelja Videna, članove posada je o pravilima ove sportsko rekreativne aktivnosti upoznao Ninoslav Milenković, predsednik Udruženja rekreativnih ribolovaca EKO FIŠING. Ovaj sportsko rekreativni program, koji je već postao tradicija u opštini Palilula, po rečima predsednika opštine, ima za cilj da prikaže veštine i spretnost učesnika, koje zahteva rafting kao ekstremni sport, da promoviše zdrav način života, lepote Južne Morave i aktivnosti zaštite životne sredine. Na petoj Moravskoj regati startovalo je sedam posada i pet kanua.

  Dobri vremenski uslovi i vodotok reke učinili su da se program spusta Južnom Moravom, od sela Klisure u opštini Doljevac do sela Lalinac u opštini Palilula ostvari bezbedno. Predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale, sa saradnicama, načelnicom Uprave opštine Marijom Brajdić i sekretarom Skupštine opštine Slobodankom Đorđević Mladenović, bili su među učesnicima Regate. „Ovaj sportsko rekreativni program, koji zahteva rafting kao ekstremni sport, prikazao je veštine i spretnost svih učesnika. Naše putovanje Južnom Moravom ostaće svima u dragoj uspomeni. I ove godine, zabeležili smo uz podršku Medijske ekološke mreže Srbije EKOpolis bogatstvo flore i faune u ovom toku reke kao i neke pojave neodgovornog ponašanja stanovnika koje ugrožavaju životnu sredinu, poput odbačenih kesa i plastične ambalaže duž obale reke ili nekontrolisane eksplatacije šljunka“, kaže predsednik opštine Palilula.

  U forsiranju reke Južne Morave, na 5.Moravskoj regati „Učitelj Viden Jovanović“ 2018, u dužini od 18 kilometara, najuspešnija je bila posada EPS-Elektrodistribucije Niš. Drugo mesto i pehar osvojila je posada „Moravski brzak“ a treće ekipa Udruženja EKO fišing. Po oceni žirija, najuspešniji u pripremanju riblje čorbe, bio je tim „EKO FIŠINGA“. Druga mesto pripalo je ekipi „Moravski brzak“, treće mesto „Skeledžijama“ iz Lalinca a četvrto „Oku sokolovu“. Na svečanosti u selu Lalinac, takmičare su u ime organizatora Regate pozdravili i uručili im priznanja, predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale, u ime porodice sin učitelja Videna, Goran Jovanović a u ime Grada Niša, zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Banđur. Učesnici Moravske regate prikazali su veštine i spretnost, koje zahteva rafting kao ekstremni sport i uspešno su obavili zadatak, ocenili su organizatori. Zapaženu ulogu u realizaciji takmičenja imali su i članovi KKK Medicinar kao i Savet građana sela Lalinac. Najmlađi učesnik Regate bio je jedanaestogodišnji učenik Danilo Đurić. O bezbednosti takmičara brinula je ekipa Doma zdravlja u Nišu. Gradska opština Palilula ustanovila je 2014.godine održavanje manifestacije Moravska regata -„Učitelj Viden Jovanović“ na Južnoj Moravi u spomen na hrabrog učitelja Videna Jovanovića. Njegova velika žrtva i posle dvadeset godina se u opštini Palilula pamti. Utopio se spasavajući svog učenika Mladena Pejčića iz Vlasinskog jezera. koji je upao u vrtlog jezera. (tekst-fotografije, D.Vidojković, EKOpolis)

  RTV BelAmi: Održana 5. Moravska regata – Učitelj „Viden Jovanović“