Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 11.11.2021

  NA VOJNIČKOM GROBLJU OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

  NA VOJNIČKOM GROBLJU OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

  Na Vojničkom groblju na Delijskom visu, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na spomen-kosturnici u srpskom delu groblja i na spomen obeležju gde su sahranjeni britanski vojnici. položeni su venci, Prethodno je održam parastos poginulim vojnicima i žrtvama rata. Počast žrtvama velikog rata odali su predstavnici Grada, gradskih opština, Vojske Srbije, Vojne bolnice, policije, udruženja boraca i potomaka ratnika, Kola srpskih sestara, Saveza izviđača.

  U ime Gradske opštine Palilula, na čijoj se teritoriji nalazi Vojničko groblje, na spomen obeležja vence su položili predsednik opštine Bratislav Vučković i predsednik Skupštine Nikola Božić.

  U ovom spomen kompleksu–Vojničkom groblju na Delijskom visu, sahranjeno je dve i po hiljade srpskih vojnika koji su dali živote za slobodu naroda. Vojničko groblje je pod zaštitom od 1989.godine a projektom daljeg uređenja prostora je predviđeno da se kosturnica preuredi u memorijalni kompleks.

  Nakon odavanja počasti srpskim vojnicima, čelnici Grada Niša i Gradske opštine Palilula, kao i drugih organizacija i udruženja položili su vence i na engleskom vojnom groblju. Vojno groblje Britanskog Komonvelta, nastalo još 1915.godine, prostire se na oko 300 kvadratnih metara. Ograđeno je kamenom ogradom i pod zaštitom je od 1983. godine.

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu i kapitulacija Nemačke – 11.novembar, slavi se u svim zemljama potpisnicama mira. u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine. U Srbiji se od 2012. obeležava nizom manifestacija kao državni praznik. Srbija je u „velikom ratu“ izgubila milion i sedamstotina pedeset hiljada građana a u svetu je stradalo preko 50 miliona ljudi. (tekst i foto D.Vidojković, EKOpolis)

  Na Starom Vojničkom groblju u Nišu, služen je parastos i odata pošta stradalim srpskim vojnicima – TV Belle Amie