Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 10.06.2018

  NAŠE DUHOVNO, KULTURNO I EKOLOŠKO SREDIŠTE NA FILMU

  NAŠE DUHOVNO, KULTURNO I EKOLOŠKO SREDIŠTE NA FILMU

  Program petnaeste Međunarodne smotre ekološkog i arheološkog filma “EKOPOLIS fest“ ove godine održan je u okviru projekta „Palilula kao duhovno , kulturno i ekološko središte“ pod pokroviteljstvom Gradske opštine Palilula. Na Programu ovogodišnje Smotre, u DELI centru Niš, od 31.maja do 07.juna, videli smo 21.film iz: Italije, Nemačke, Crne Gore, Bugarske i Srbije. Po rečima organizatora, Medijske ekološke mreže, deo programa prikazan je na Palilulskoj večeri u Nišu, u Domu kulture u Knjaževcu a najavljeno je gostovanje EKOPOLISfesta i u Medija centru Bor.
  U okviru saradnje sa Filozofskim fakultetom u Nišu, i ove godine je petnaest studenata Departmana za komunikologiju i odnose sa javnošću učestvovalo u pripremi i realizaciji programa Međunarodne smotre ekološkog i arheološkog filma.

  U veoma sadržajnom izboru arheoloških filmova posebno je zapažen program autora iz Srbije koji su iz godine u godinu sve prisutniji na ovoj smotri.
  Deo programa EKOPOLISfesta prikazan je 3.juna u okviru pratećeg programa Paliluleske večeri, projekcijom dokumentarnog filma ,,Kulturna baština Pirdopa i Palilule očuvana kroz vekove,, nastao u produkciji partnerskih opština Pirdop (Bugarska) i Palilula (Srbija). Film je ostvaren kroz INTERREG – IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija uz podršku EU i prikazuje turističke i kulturne potencijale dve opštine koji mogu postati osnova za razvoj kulturnog turizma na obe strane granice.
  Po tradiciji i 15. EKOPOLIS fest obeležio je Svetski dan zaštite životne sredine-5.juni. Prikazan je izbor programa Zavoda za zaštitu prirode Srbije – „70 godina zaštite prirode“, promovisano stvaralaštvo dokumentariste učitelja Vladimira Manića, uz projekciju dugometražnog dokumentarnog filma „Kliktaj divljine“ (u Nišu) i dokumentarno-igranog etno filma ,,Još samo tren“ (u Knjaževcu). O ulozi i značaju dokumentarno-ekološkog i etno filma u obrazovanju mladih, istraživanju zaštićenog područja Stara planina i autorskom radu učitelja Vladimira Manića, koji traje više od 25 godina, govorili su prof.dr Vladeta Radović sa Filozofskog fakulteta u Nišu i Dragan Vidojković, umetnički direktor EKOpolis festa. U okviru „dana ekologije“ prikazan je i dokumentarni film RTV M Knjaževac i EKOpolis mreže „Ka ekološkom društvu – Knjaževac moj ekopolis“

  Međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma-EKOPOLISfest nastala je 2004.godine kao projekat EKOPOLIS-a, Medijske ekološke mreže Srbije. Zamišljena je kao vrhunski događaj u kulturi van Beograda, koji ima za cilj da predstavi savremena ostvarenja dokumentarnog filma iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine, održivog razvoja, arheologije i turizma. „Želimo da podstaknemo filmske-tv stvaraoce, kao i organe lokalnih vlasti i građane u regionu EUROBALKAN, da aktivno participiraju u sagledavanju aktuelnih ekoloških problema, njihovom rangiranju i međusobnoj saradnji na upoznavanju i očuvanju prirodnih resursa, kulturnih vrednosti u Gradu Nišu i pograničnoj oblasti Nišavske kotline i južne Srbije, ističe umetnički direktor Smotre, Dragan Vidojković. On je za sledeću godinu najavio novi kocept organizacije i programa ove manifestacije u kulturi. Za petnaest godina trajanja EKOpolis festa, prikazano je preko 300 dokumentarnih filmova autora iz Srbije i Crne Gore, Bugarske, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Australije, Rusije, Belgije, Švajcarske, Irana, Iraka, Grčke, Slovačke, zahvaljujući dobroj saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama ovih zemalja, Narodnim muzejom u Beogradu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije. Svake godine, smotra je deo programa gradske slave Grada Niša “Sv.car Konstantin i carica Jelena” i planetarne ekološke kampanje “Clean up the World”. EKOpolis fest podržava Gradska opština Palilula-Niš, Filozofski fakultet i Fakultet zaštite na radu u Nišu, NKC, JKP Naissus, JKP Mediana, TON, GO Pantelej, Udruženje stvaralaca Niša, Multimedijalno udruženje umetnika “Car Konstantin”, Omladinski savet. (EKOpolis info)

  ISDU-LJUDI: O EKOLOGIJI, prof.dr Vladeta Radović