• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

ТРИ ВЕКА НИШКЕ ТВРЂАВЕ

Autor:

У холу Историјског архива Ниш, 31.јула 2023. отворена је изложба „Три века Нишке тврђаве“, аутора историчара Бобана Јанковића, Игора Ракића и Милутина Милтојевића, коју је уобличила графички дизајнер Милена Зарова.

Директорка Архива Снежана Радовић, поздравила је присутне и захвалила се Министарству културе Републике Србије и свим учесницима двогодишњег пројекта. Председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић, честитао је директорки Радовић на успешно реализованом пројекту.

У години јубилеја вековног симбола Ниша, на изложби су приказане карте и фотографије из Аустријског државног архива, Националне библиотеке у Будимпешти, Моравске библиотеке у Брну, Османског архива у Истанбулу, Покрајинског архива у Хесену (Архиви у Дармштату и Марбургу), Војно-историјског архива Великог Трнова, Државног архива Србије и Историјског архива Ниш. О искуству, изазовима, истраживањима у другим архивима од Беча до Истанбула и свему што је пратило настајање поставке говорили су аутори.

Инжењер електронике Владан Тркуља је са присутнима поделио пут настанка апликације „Виртуелна Тврђава“, која прати изложбу и која омогућава посетиоцима да се уз помоћ виртуелних наочара, врате у прошлост и у кочијама прошетају кроз тврђаву.

Изложбу „Три века Нишке тврђаве“ отворио је њен идејни творац историчар Душан Андрејевић, директор Завода за заштиту споменика културе.(Д.В)

close