• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Autor:

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског фронта. Празнује се од 2020. године. Циљ успостављања новог празника јесте пре свега оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској али и јачање култа националне заставе.

Иако је у Краљевини Србији, Краљевини Југославији, СФР Југославији, па и СР Југославији својевремено култ заставе био на изузетно високом нивоу, а застава била изузетно поштована, почетком 21. века у Србији тај култ готово да је нестао, а поштовање заставе и државних симбола више није на завидном нивоу, те се скоро свуда могу видети заставе у облику и размери који нису прописани законом. У Српској је ситуација у вези са поштовањем и истицањем заставе много боља, а циљ јесте да се ситуација у Србији поправи набоље по узору на Српску.

У државама у којима се обележава Дан заставе устаљена је пракса истицања одговарајућег облика заставе на зградама државних, покрајинских и локалних органа, јавних служби, али и на приватним објектима са циљем да се покаже поштовање према застави као једном од најзначајнијих елемената државности. Застава се у таквој прилици поставља искључиво на месту предвиђеном за њено истицање (утори, јарболи, фасадна копља,…), у складу са важећим прописима. У Србији у ту сврху државни органи држе истакнуту Државну заставу, покрајински и локални органи, као и јавне службе (школе, болнице, јавна предузећа,…)

close