• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА ГРОБ ТОДОРУ П.СТАНКОВИЋУ

Autor:

На Старом гробљу „Горица“ у Градској општини Палилула Ниш, другу годину за редом, 11. јануара поводом ослобођења Ниш од Турака и уласка у састав обновљене Србије, положени су венци на споменик Тодору П. Станковићу, знаменитом Нишлији, члану тајног Нишког комитета за ослобођење од Турака, који је пре 146 година, истакао српску заставу на Стамбол капији Нишке тврђаве.

Венце је положила делегација Града Ниша, градоначелница Драгана Сотировски са заменицом Душицом Давидовић и председником Скупштине др Бобаном Џунићем. У име Градске општине Палилула почаст Тодору Станковићу су одали председник општине Братислав Вучковић и чланови општинског већа Саша Усеновић и Душан Пујовић. Венце су положили и делегације Војске Србије, полиције, Нишавског упревног округа, представници удружења грађана.

На данашњи дан 11.јануара 1878. године (30.децембар 1877. по јулијанском календару), после скоро пет векова робовања, град Ниш је ослобођен од Турака и ушао је у састав обновљене Србије.

У жељи да се не заборави лик и дело ослободилаца Ниша, Општина Палилула је у сарадњи са Градом подржала 2023.године грађанску иницијативу да се положе венци на споменик Тодору П. Станковићу на Старом гробљу, који је очуван и у добром стању, као и обележи место, “спомен плочом”, где је истакнута српска тробојка, поводом Дана ослобођења Ниша од Турака.

У свом аутобиографском спису УСПОМЕНЕ, који се налази у Архиву САНУ у Београду / објављене 1996. као посебна књига/, навео је у иницијативи Јован Младеновић, музејски саветник у пензији, редовни члан Матице српске, о том свом чину Т. Станковић записао је следеће: “Чим је предаја извршена, Командант кора /М. Лешјанин/ наредио ми је да пободем српску заставу на градском бедему, над самим главним улазом у тврђаву, што сам уз припомоћ два војника и учинио. Ниш је наш”/

Као заслужног Нишлију ондашња градска управа је 1937 донела одлуку да се Тодору П. Станковићу постави спомен биста, те је по том налогу Славко Милетић вајар, израдио његову бисту /модел у гипсу/ која се чува у Музеју, у збирци Историја уметности. Спомен плоча, како је наведено у иницијативи, била би изливена у бронзи са ликом Тодора Станковића у плитком барељефу и сажетим текстом. (Д.Видојковић)

close