• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

ПОЧАСТ ОСЛОБОДИОЦИМА НИША НА ТРГУ КРАЉА МИЛАНА

Autor:

Дан ослобођења Ниша од Турака 11.јануар обележен је и полагањем венаца на споменик ослободиоцима Ниша, на Тргу краља Милана у присуству представника града, градских општина, војске, полиције и удружења која негују традиције ослободилачких ратова. У име Градске општине Палилула венац су положили председник Братислав Вучковић и чланови општинског већа Саша Усеновић и Душан Пујовић.

Ниш је ослобођен од турске окупације пре 146 година. “Морамо да негујемо нашу културу сећања на оно што је ослободилачки народ Ниша, и Србије у целини, учинио. Људи то морају да знају. Велики део њих и не зна шта се догађало, не само за овај данашњи датум већ и за друге дане. То је оно што морамо, да би српски род опстао свуда и био препознат и уједињен“, појашњава проф. др Видимир Вељковић, председник Скупштине СУБНОР-а Ниша.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је истакла да је важно памтити данашњи дан и учити генерације да овај дан не заборављају и да се чувајући данас мир и слободу одужујемо онима који су заслужни да данас живимо у миру.

Више од 15.000 српских војника са 100 топова четири дана је по снегу и веома хладном времену опседало Ниш. Одлучујући напад извели су шумадијски корпус из правца Селичевице и снаге под командом пуковника Милојка Лешјанина са севера. У борбама је погинуло 120 српских војника, а близу 800 је рањено.

Српска застава се 11. јанура 1878. године завојорила на Тврђави, а кнез Милан ушао је у град неколико дана касније.

Заставу Кнежевине Србије је на Нишкој тврђави, Стамбол капији у ослобођеном Нишу поставио је Нишлија Тодор П. Станковић. (Драган Видојковић)

close