• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

РЕКОНСТРУКЦИЈА СПОМЕН КОСТУРНИЦЕ НА ЛЕДЕНОЈ СТЕНИ

Autor:

Председник Градске општине Палилула Ниш Братислав Вучковић са сарадницима, у присуству делегације Завода за заштиту споменика културе Ниш (в.д. директор Иван Андрејевић и архитекта и конзерватор Миле Вељковић), примио је 16.марта господина Димитра Цанева, генералног конзула Републике Бугарске у Конзулату у Нишу, генерала Митра Илијева, директора Дирекције за социјалну политику Републике Бугарске, потпуковника Руслана Христова, изасланика Министарства одбране Бугарске при Амбасади Бугарске у Београду и Асју Бојаџијеву, инжењера у главној дирекцији Министарства одбране и инфраструктуре Бугарске. Тема разговора била је наставак активности на реконструкцији и изради идејног пројекта реконструкције Спомен костурнице палим бугарским војницима у завршним операцијама борбе против немачких окупатора, на територији бивше СФРЈ. Ово спомен обележје, подигнуто 1948. године у насељу „Ледена стена“ у Градској општини Палилула, стално је на мети вандала. Обострана је жеља учесника разговора да се заштити овај комплекс и да се у будућности подигне парк пријатељства.

Уз подршку града и Градске општине Палилула, Завод за заштиту споменика културе у Нишу је 2005.године израдио пројекат рестаурације и конзервације овог спомен обележја. Неки од радова су већ у том периоду извршени на основу међудржавног договора и у сарадњи са Министарством одбране Републике Бугарске. Новом иницијативом обновљене су активности на окончању завршних радова на уређењу спомен комплекса. 

Градска општина Палилула-Ниш остварује веома садржајну пројектну активност са бугарским градовима у оквиру прекограничне сарадње Србија-Бугарска. (Д.Видојковић)

close