• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

КАКО РЕГИСТРОВАТИ ТУРИСТИЧКА ДОМАЋИНСТВА НА СЕЛУ?

Autor:

О сеоском и аграрном туризму одржано је предавање. 30.марта у Нишком културном центру, под покровитељством немачке организације ГИЗ и Градске општине Палилула Ниш, О овој теми, претежно младим предузетницима, у присуству председника Градске општине Палилула Братислава Вучковића, који је поздравио све присутне, говорио је др Бранко Красојевић, национални експерт за сеоски туризам са сарадницима.

Сеоско туристичко домаћинство мора бити регистровано, како би било видљиво и како би могло да аплицира за средства за покретање или унапређење свог туристичког бизниса. По речима Бранка Красојевића, национални експерт ГИЗ-а за рурални туризам, неопходно је да домаћинство прво има вишак пољопривредних производа и вишак смештаја, а тек онда планира развој. Он сматра да су домаћинства у Нишу скептична по питању легализација свог бизниса. „У Нишу је тај рурални део нарочито интересантан. Постоје људи који су невидљиви и људи овде имају скепсу да буду легализовани, тако да један број још увек ради нелегално. Идеја је да се легализују и схвате да су трошкови легализације јако мали, да порезе које плаћају могу да надокнаде из неколико издавања смештаја. Такође, боравишна такса која се плаћа се враћа у туризам“, каже Красојевић. Јован Јовановић, јуниор експерт ГИЗ-а, и уредник „Агро југа“, истиче да Ниш на својој територији има само шест регистрованих сеоских туристичких домаћинстава. Додаје да локална самоуправа мора много више да ради на том пољу и да организује обуке, јер је неопходно да се ради по правилима. У супротном, бизнис је тежи, скупљи, али и опаснији. Рурални туризам нема неку филозофију. Стоји на две ноге – то су вишак пољопривредних производа, друго то су вишак смештаја. Гарантујем да свако друго домаћинство у нашим селима има и једно и друго“, сматра Јовановић. У Србији је регистровано 800 сеоских туристичких домаћинстава, а Јован Јовановић је уверен да тај број може бити далеко већи.

На овом предавању, које је одржано у Нишком културном центру присутни су могли да се информишу како да региструју своје домаћинство, на које начине је могуће тражити средства, како категорисати свој смештај и добили су друге бројне савете. Након предавања, организован је обилазак два сеоска домаћинства ма територији Градске општине Палилула. (Д.Видојковић)

close