• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

НОВИ ТРЖНИ ЦЕНТАР, ВРТИЋ, СПОРТСКО–РЕКРЕАТИВНИ САДРЖАЈИ У „НОВОМ НИШУ”

Autor:

На седници Градског већа Ниш, одржаној 10.априла, усвојен је предлог о плану детаљне регулације простора између улица Војводе Путника, Змаја од Ноћаја и Стевана Сремца, односно Новог Ниша. Након анализе утврђено је да је на том простору потребно изградити вртић, проширити Основну школу „Краљ Петар Први“, али и обезбедити додатни спортско-рекреативни у културни садржај.

Пројекат изградње „Новог Ниша“ постоји већ 17 година, а сада се коначно долази до тога да се „препороди“ простор некадашње касарне, чиме би Ниш добио нови рејонски центар. „Овим планом је предвиђено да ће се потенцијално градити високи објекти на овом простору, уредити простор и у функцији објеката јавне и компатибилне намене. За потребе плана урађене су анализе на основу којих се дошло до закључка да је од објеката јавне намене потребно изградити нови вртић, потребно је проширити и Основну школу „Краљ Петар Први“. Такође, потребно је израдити спортско-рекреативни садржај, исто тако се препоручује и неки садржај културе. Ту се пре свега мисли у базама тих објеката да се остави простор за мултифункционалне дворане“, истакао је Иван Грмуша, вршилац дужности  директора Завода за урбанизам.

Поред објеката јавне намене, инвеститор је у обавези да изгради и атмосферски колектор, да прошири улицу Змаја од Ноћаја и продужи улицу Стевана Сремца до Рудничке улице. „На том простору, у првој фази изградње треба да буде изграђен тржни центар површине 15.000 квадрата, са канцеларијама за адвокате и судске вештаке јер се у близини налази зграда суда. „Инвеститор је првобитно имао уговор са ‘Лидлом’, али је пројекат изградње тог продајног објекта подразумевао да се искрчи дрвеће које је 50 година прикупљано са простора бивше Југославије. То дрвеће сада ће бити сачувано и биће изграђен нови парк“, речено је на седници Градског већа. Грмуша је додао да се на том простору планира изградња 310.000 нових квадратних метара, и да ће он бити нови центар и град у граду. Радове у Новом Нишу изводи америчка компанија „Clean earth capital“.

На седници Скупштине Градске општине Палилула, председник општине Братислава Вучковића изјавио је да ће реализација овог плана кренути врло брзо. Нови комплекс значајно ће унапредити квалитет живота у овом делу насеља општине Палилула.

close