• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

ПАЛИЛУЛА ПОДРЖАВА РОМСКУ НАЦИОНАЛНУ МАЊИНУ

Autor:

Председник Градске општине Палилула Ниш Братислав Вучковић честитао је свим припадницима ромске националне мањине, Међународни дан Рома.

Уз подршку Републике Србије, Града, донатора, кроз бројне пројекте и активном сарадњом са ромском популацијом стање на терену се мења. У општини Палилула, по последњем попису из 2011. године, живи око 2.745. грађана. ромске националне мањине, мада је тај број много већи. И даље, већина породица ромске популације живи у неусловним просторима, на периферијама и неурбанизованим насељима, кеже председник Вучковић. У границама наших надлежности, отклањамо бројне  предрасуде и дискриминацију по било ком основу приликом запошљавања, школовања и стипендирања ромске деце, остваривања здравствене неге и решавања проблема становања.

Светски дан Рома, установљен је пре пола века, 8. априла на Првом светском конгресу Рома у Лондону. На овом скупу, одржаном од 4. до 8.априла 1971. године, усвојено и име народа Ром, што на матерњем језику значи човек. Ово је један је од ретких дана у години када се грађанство подсети на проблеме неке групе, укаже на тежак положај ове популације у земљама у којима живи. Нешто касније основана је Међународна унија Рома која је одлучила да ромска застава буде плаво-зелена са точком у средини и химна "Ђелем-ђелем", а да сви дијалекти њиховог језика буду равноправни. Названи "последњим слободњацима", ромски историјски и животни пут обележен је масовним страдањем, прогонима и дискриминацијом. (Д.Видојковић) 

close