• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

„ПЛАВА НЕДЕЉА“ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА АУТИЗМА

Autor:

Светски дан аутизма - 5.април, обележен је у Нишу бројним активностима са циљем да се подигне свет о аутизму. У Специјалној школи са домом ученика „Бубањ“, која ради на територији Градске општине Палилула, обележена је „Плава недеља“ у организацији удружења ДАН и Градског удружење за помоћ особама са аутизмом Ниш (ГУПОАН). „Ученици наше школе су са другарима из редовних школа обележили овај дан представом, плесом, концертом, ликовним радионицама и другим заједничким активностима, истакла је директорка Специјалне школе Марина Перић. Желимо да скренемо пажњу да смо у свим бојама своје различитости суштински једнаки. Неки међу нама само мало другачије испољавају своје потребе и осећања, како каже парола овогодишње „Плаве недеље“: „Љубав има исти језик за све“

Овим поводом школу је обишао и председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић, члан општинског већа проф.др Мишко Живић, одборница Скупштине града Јасмина Бараћ и члан општинске Управе Палилула Владан Бараћ.

Проширењем капацитета ове установе-центра за пружање услуга из области социјалне заштите „Мара“, обезбеђен је простор за рад још једна групе деце са аутизмом, истакла је у поздравној речи заменица градоначелнице Душица Давидовић. Трудимо се да извучемо максимум потенцијала и капацитета ове деце у остваривању свих активности према њиховим способностима и могућностима. Уверена сам да ће до краја године бити направљена база података о степену ометености и инвалидитета деце на територији Ниша. Ту посебно истичемо значај умрежености свих институција, пре свега са Домом здравља и педијатријском службом.

Специјалну школу са домом ученика „Бубањ“ похађа 189 ученика из читаве јужне Србије. Од 2022. године, школа нуди едукацију наставног особља, како би се обезбедила додатна знања и начин рада са особама којима је потребна специфична друштвена подршка. По речима директорке Марине Перић, дефектолози јесу дефицитарни, али школа има довољно кадра за све своје потребе. Школа нуди основно и средње образовање, и оспособљеност полазника за педикире и маникире, браваре, профил цвећар-вртлар, као и профил за књиговесце. Град Ниш и општина Палилула помажу особама са аутизмом кроз финансирање пројеката удружења која са тиме баве, али и кроз активности установе „Мара“. (Д.В)

close