• social softart
  • social softart
  • social softart
sort proizvodi
print
print
news

ОТКРИВЕН МУРАЛ И ПОЛОЖЕНО ЦВЕЋЕ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ СТРАДАЛИМ СОВЈЕТСКИМ ВОЈНИЦИМА И ЦИВИЛИМА

Autor:

У сусрет обележавању 9. маја-Дана победе над фашизмом, у непосредној близини села Трупала, положени су венци на спомен обележје и откривен мурал посвећен страдалим совјетским војницима у Нишком инциденту који се одиграо 7.новембра 1944. године.

Убрзо по ослобођењу Ниша, у коме су биле смештене снаге Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије, изненада је авијација САД напала колону возила Црвене армије која се кретала путем Ниш-Алексинац. Последице овог напада су неколико десетина мртвих и рањених међу војницима, али и међу цивилима. У ваздушној борби, која је уследила, оборена су три америчка и три совјетска авиона. Званична верзија америчких војних власти била је да је дошло до грешке и „пријатељске ватре“.

„Овим путем још једном указујемо част свим родољубима који су дали живот за слободу наше отаџбине и борби против фашизма. Данас, полажемо венце на Споменик совјетским војницима, који су такође дали своје животе у ослобађању града Ниша“, изјавио је члан градског већа Ниша Ненад Станковић.

Аутор мурала је руски уметник из Руског дома, који већ десет година живи и ствара у Београду.

Директор Руског дома Јевгениј Баранов истакао је јунаштво хероја, који су овековечени овим муралом и који су се борили за слободу у Другом светском рату, али и бораца који су веровали у победу над фашизмом. Одлучили смо да сваки 8. мај, у сарадњи са Градом Нишом обележимом одређеним догађајем. Овај споменик није намењен само нашим војницима, овај споменик је споменик колатералној штети, јер 1944. и 1999. године исти авиони испод својих крила носили су смрт, у Нишу, Лесковцу, Београду…“, поручио је Баранов из Руског дома.

Овом догађају присуствовали су и представници Градске општине Палилула Ниш, чланови општинског Већа Предраг Петровић и Јовица Ралић. Венце и цвеће на споменик, поред мурала, положиле су делегације Града Ниша, представници градских општина, војни ветерани, мотоциклисти, удружења бораца, Српско-Руског хуманитарног центра. 

Споменик страдалима у Нишком инциденту подигнут 8.маја 2022. поводом обележавања 77 година победе над фашизмом у Другом светском рату.(Д.Вид)

close