Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 18.11.2016

  „NIKAKVO NASILJE NAD DECOM NIJE OPRAVDANO-SVAKO NASILJE NAD DECOM MOŽE SE SPREČITI“

  "NIKAKVO NASILJE NAD DECOM NIJE OPRAVDANO-SVAKO NASILJE NAD DECOM MOŽE SE SPREČITI"

  Gradska opština Palilula u Nišu, je organizovala u Niškom kulturnom centru TRIBINU u susret Međunarodnom danu prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, koji se obeležava 19.novembra, na temu «Zaštita dece od zlostavljanja, zanemarivanja i svih oblika iskorišćavanja». Ova aktivnost je organizovana u saradnji sa Gradom, organizacijama i nadležnim ustanovama grada. Nakon uvodne reči Aleksandra Ždraleta, predsednika Gradske opštine Palilula, o prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja dece, na tribini su govorilii i Tijana Đorđević-Ilić, članica Gradskog veća u Nišu, Javorka Ranđelović, zamenik direktora Centra za socijalni rad u Nišu, Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće Niš i prof.dr Marija Ranđelović.

  Republika Srbija je usvojila niz dokumenata na nacionalnom nivou kojima se utvrđuju ciljevi, zadaci, procedure i odgovornosti pojedinih sistema i pojedinaca u procesu zaštite dece od zlostavljanja, zanemarivanja i svih oblika iskorišćavanja. Međunarodne konvencije, zakoni, profesionalna etika obavezuju nas da nasilje nad decom prijavimo, da na njega reagujemo. Ipak, po statističkim podacima više hiljada dece u Srboji godišnje je izloženo različitim oblicima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Posebno ona, koja žive u marginalnim zajednicama, u izrazitom siromaštvu, sa članovima porodice-roditeljima sa invaliditetom, različitim problemima, ili imaju smetnje u razvoju. Deca i mladi često ne prepoznaju ovakve situacije, o tome ćute i obično misle da su oni sami krivi za to što im se dešava, čulo se na tribini.

  Usvajeni zakoni i protokoli, po rečima predsednika opštine Palilula, tek njihovom primenom u lokalnim zajednicama, pokazali su da postoji veliki raskorak između propisa i prakse. Ove godišnjice nas podsećaju i opominju da naš posao još nije završen. “Za odrastanje dece, najvažniju ulogu ima porodica koja je stub svakog društva. Ni na jednom drugom mestu dete ne može bolje da napreduje i da se razvija, nego što to može u svojoj biološkoj porodici. Stoga, u najboljem interesu deteta je da porodica ostane na okupu. Tamo gde se roditelji suočavaju sa različitim problemima, zdravstvene i ekonomske prirode, potencijalna su mesta porodičnog nasilja i ugroženosti dece. Ciljevi vezani za unapređenje položaja i prava dece u našoj sredini su zajednički ciljevi koje uz podršku opštine – Kancelarije za mlade, ostvaruju obrazovne ustanove sa naše teritorije (sedam osnovnih, dve specijalne škole, tri srednje i tri fakulteta), ispostava Centra za socijalni rad, zdravstvene ustanove, organizacije civilnog društva. Važnu ulogu u socijalizaciji, obrazovanju i integraciji dece i mladih Romske populacije u zajednici ima Društveni centar u naselju «Crvena zvezda». (tekst-foto D.Vidojković, EKOpolis)