Gradska opstina Palilula

 • OBJAVLJENO 19.03.2022

  O STANJU ŽIVOTNE SREDINE U PREKOGRANIČNOM REGIONU NA KOFERENCIJI U PIRDOPU

  O STANJU ŽIVOTNE SREDINE U PREKOGRANIČNOM REGIONU NA KOFERENCIJI U PIRDOPU

  Gradska opština Palilula-Grad Niš je projektni partner na projektu „Zajedničke inicijative za zaštitu prirode kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode u prekograničnom regionu“, (broj ugovora RD-02-29-85) koji sprovodi u partnerstvu sa opštinom Pirdop u Republici Bugarskoj. Osnovni cilj projekta je da kroz zajedničke aktivnosti ukaže na problem zagađenja životne sredine u prekograničnom regionu, da se podstakne značaj očuvanja životne sredine, poveća svest javnosti o negativnim posledicama po kvalitet vazduha, zemljišta i vode i da se kroz nabavku određene opreme stvore preduslovi za nadzor i prevenciju od elementarnih nepogoda.

  U prisustvu delegacije iz partnerske opštine Palilula, projektnih timova dve opštine i saradnika u Pirdopu je 18.i 19.marta održana radionica i prezentacija komunalnog vozila koje je opština Pirdop obezbedila iz projekta. U sali kulturnog centra Pirdopa učesnike skupa pozdravili su Angel Gerov, gradonačelnik opštine Pirdop i Bratislav Vučković, predsednik Gradske opštine Palilula. Nakon analiza jednogodišnje zajedničke aktivnosti na projektu i upoznavanja gostiju iz Srbije sa radom opštine predstavljeno je komunalno vozilo koje je opština Pirdop obezbedila za potrebe ovog programa.

  Po rečima predsednika Gradske opštine Palilula Bratislava Vučkovića zaštita životne sredine je osnova za budući razvoj i održiv rast prekograničnog regiona, tako da su kroz ovaj projekat sprovedene aktivnosti koje promovišu zaštitu prirode i prirodnih resursa. U cilju razmene iskustava to smo učinili organizacijom zajedničkih okruglih stolova, treninga i obuka. Nabavili smo određenu opremu za održavanje javnih i zelenih površina i nadzor i predostrožnost u životnoj sredini. Projektni timovi izradili su zajedničku studiju o zaštiti prirodnih resursa u prekograničnom regionu.

  I ovaj susret partnerskih opština, koje je povezao EU Intereg IPA Program Prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, protekao je u izuzetno srdačnom prijemu. Dogovoreno je da se i nakon završetka ovog projekta saradnja dve opštine nastavi. Jedna od brojnih ideja, koje su potekle na ovom susretu, da se u znak uspešne saradnje u opštinama na određenim lokacijama zasade sadnice jorgovana i da po jedna ulica ponese naziv partnerske opštine.

  Ukupan budžet projekta „Zajedničke inicijative za zaštitu prirode kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode u prekograničnom regionu“, koji se ko-finansira u okviru EU Intereg IPA Programa Prekogranične saradnje Bugarska – Srbija iznosi 303.494,74 eura, od čega je 284.758,21 eura donacija Evropske unije, dok je 18.736,53 eura učešće projektnih partnera na projektu. (Tekst-Fotogrfije Dragan Vidojković)