Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 09.05.2019

  OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

  OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

  Polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, u Nišu, održana je završna komemorativna svečanost povodom obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Vence su položili čelnici grada, boračkih udruženja, policije, vojske. U ime Gradske opštine Palilula venac su položile predsednica Skupštine opštine Adriana Anastasov. načelnica opštinske Uprave Marija Brajdić i šefica Odseka za pravne o zajedničle poslove opštine,Nataša Pećić-Kostadinović.

  Ovim povodom građanima se obratio general u penziji Vladimir Lazarević koji je komandovao prištinskim korpusom u odbrani zemlje od NATO agresora 1999. godine. Lazarević je ujedno i poslednji komandant treće armije Vojske Jugoslavije koja je imala sedište u Nišu: „Danas je veliki dan za srpski narod, ali rekao bih i za narod Evrope. Danas je dan pobede nad fašizmom, danas je dan pobede nad najvećim zlom 20. veka. Grad Niš i Nišlije obeležavaju dostojanstveno ovaj istorijski datum. Mi smo pred početkom jednog marša Besmrtnog puka, a to je simbol svih naših odbrambenih formacija kroz sve vekovne ratove kroz koje je srpski narod prošao’’, izjavio je general u penziji Vladimir Lazarević.

  Svečani marš ‘’Besmrtni puk’’ predstavlja simbol sprskog nepokora i patriotizma sprskog čoveka, dodao je general Lazarević. ‘’U srpskom čoveku je ugrađen genetski kod a to su nepokor, patriotizam i slobodoljublje. Na ovaj način mi šaljemo poruku svima nama, ali rekao bih i svima njima, a ona glasi: Mrtve junake i heroje zemlje ne zaboravite, a žive poštujte’’ Dan pobede tradicionalno je obeležen obrazovnim aktivnostima u osnovnim i srednjih školama, kao i svečanostima i okupljanjima kraj vojnih memorijala i mesta stradanja.(tekst-foto D.Vidojković)