Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 04.12.2018

  OBELEŽEN DAN VOJNIH VETERANA U VOJNOJ BOLNICI NIŠ

  OBELEŽEN DAN VOJNIH VETERANA U VOJNOJ BOLNICI NIŠ

  Negujući tradicije Vojske Srbije, Vojna bolnica u Nišu, u prisustvu predstavnika Skupštine Grada Niša, Gradske opštine Palilula, udruženja penzionera, delegacije udruženja koje neguju slobodarske tradicije Srbije, Rusko-srpskog humanitarnog centra i brojnih poštovaoca ove ustanove, tradicionalno je obeležila 4.decembar – Dan vojnih veterana polaganjem venaca na spomen obeležje posvećeno žrtvama obolelih u velikoj epidamiji pegavog tifusa i ranjenih boraca s početka Prvog svetskog rata. U ime Gradske opštine Palilula venac su položili Aleksandar Ždrale i član opštinskog Veća Ivica Stojanović.

  „Prilika je da se poklonimo senima i odamo počast brojnim znanim i neznanim herojima, borcima, rodoljubima i humanistima koji su ispisali slavne stranice istorije ratovanja na ovim prostorima, rekao je upravnik Vojne bolnice Niš, pukovnik dr Jovica Stanojković u pozdravnoj reči prisutnim zvanicama. Oni su svojom hrabrošću, odvažnošću i pre svega humanošću doprineli pobedama u brojnim oslobodilačkim ratovima, darujući nam najveće vrednosti današnjice: ljubav prema otacbini i život u slobodi. Obaveza svih nas je da ne zaboravimo njihove žrtve i budemo njihovi dostojni naslednici. Budućim generacijama poželimo da nikad ne osete gorčinu ratovanja, naglasio je dr Stanojković.

  Ovim povodom pročitana je i čestitka Ministra odbrane Aleksandra Vulina: „Svim vojnim veteranima upućujem srdačne čestitke povodom 4. decembra-Dana Vojnih veterana. Nastavljajući tradiciju starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, na današnji dan proslavljamo jedan od najvećih vojnih praznika – Dan vojnih veterana, prisećajući se jedne od najvećih prekretnica u novijoj srpskoj istoriji- potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu. Određivanjem ovog vojnog praznika imamo duboku usađenu potrebu da spasimo od zaborava sve one koji su učinili dela za pamćenje kroz kulturu sećanja o postojanosti srpskog naroda u proteklim ratovima i za naš narod teškim vremenima. Čestitam vam praznik, u nadi da ćemo poučeni vašim velikim delima u budućnosti dobijati nove bitke na polju ekonomije, diplomatije, nauke i kulture, u želji da se nikada ne ponove stradanja našeg naroda i vojske u borbenim dejstvima i uz obećanje da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao jedan od činilaca sistema odbrane, doprineti očuvanju mira kako u zemlji i regionu tako i šire.

  Primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne strane i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane, potpisano je 4.12.1912. godine. Oko 400.000 boraca Kraljevine Srbije dobilo je status „Stari ratnik“. Brigu o njihovom statusu preuzelo je Ministarstvo Vojno. Dodelom imanja u južnom delu Kraljevine Srbije država i Vlada iskazali su brigu o veteranima i odali priznanje za učešće u odbrani zemlje. Takav odnos prema borcima u mnogome je uticao na njihovu motivisanost učešća u ratovima koji su usledili.

  Dan vojnih veterana, jedan je od najvećih vojnih praznika koji se obeležava radi očuvanja kulture sećanja na vojne veterane i poginule saborce, vrednovanja i negovanja vojnih tradicija u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. (Foto-tekst .D.Vidojković)

  TV ZONAplus: Obeležen Dan vojnih veterana