Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 12.02.2019

  OBELEŽEN PROBOJ IZ LOGORA SMRTI I SEĆANJE NA ŽRTVE

  OBELEŽEN PROBOJ IZ LOGORA SMRTI I SEĆANJE NA ŽRTVE

  Polaganjem venaca rodoljubima, opelom i sećanjem na stradale i dane zarobljeništva, obeležena je 77.godišnjica od proboja logora smrti na Crvenom Krstu u Nišu. U prisustvu rukovodstva Grada Niša, gradonačelnika Darka Bulatovića, načelnice Nišavskog upravnog okruga Dragane Sotirovski, predsednika gradskih opština – predsednika Gradske opštine Palilula Aleksandra Ždraleta, predstavnika Vojske Srbije, Policije, SUBNOR-a, boračkih i udruženja ratnih veterana, izviđača, Crvenog krsta, porodica i velikog broja građana upućena je poruka da se stratišta moraju pamtiti, ali ne i ponoviti.

  O sećanju na dane zarobljeništva govorio je Vladimir Jovanović koji se sa sedamnaest godina našao iza bodljikavih žica logora na Crvenom krstu da bi zatim bio interniran u zloglasni logor Mathauzen. O stradanju Jevreja, koji su, pored zarobljenih članova partizanskog i ravnogorskog pokreta, bili i najbrojniji među logorašima govorio je Aleksandar Gaun, zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije. „Nijedan logor nikada ne sme biti zaboravljen niti skrajnut sa istorijske scene, kao večito upozorenje na zlo koje se tada nadvilo nad Evropom i koje, ukoliko se ove uspomene ne neguju i pamte, može brzo i oživeti, istakao je Gaun.

  U nekadašnjem nacističkom Koncentracionom logoru na Crvenom krstu, na osnovu arhivske građe koja se obrađuje u Narodnom muzeju u Nišu, tokom Drugog svetskog rata prošlo je oko 30.000 građana, od kojih je najmanje 12.000 ubijeno na lokaciji Bubanj. Mnogi zatočenici su prebačeni u logor Sajmište ili druge logore smrti širom Evrope. O tome svedoči i izložbena postavka u memorijalnom kompleksu nekadašnjeg logora „Crveni krst“(D.Vidojković)