Gradska opstina Palilula

 • OBJAVLJENO 31.05.2021

  OBELEŽENA 212 GODIŠNJICA BOJA NA ČEGRU

  OBELEŽENA 212 GODIŠNJICA BOJA NA ČEGRU

  Delegacija Gradske opštine Palilula, Bratislav Vučković, predsednik opštine i članovi opštinskog veća Jovica Ralić i Predrag Popović, prisustvovali su državnoj ceremoniji obeležavanja 212. godišnjice boja na Čegru u okviru Spomen – kompleksa na Čegru.

  U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Niša, Opštine Pantelej, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, porodice Sinđelić, udruženja građana opredeljenih za očuvanje sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba, položeni su venci na spomen obeležje Stevanu Sinđeliću.

  Državnu ceremoniju obeležavanja godišnjice boja na Čegru predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor. Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, predstavlja jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. Srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, uprkos herojskog otpora nisu uspeli da ostvare pobedu u ovom boju koji je označio početak sloma ustanka u Beogradskom pašaluku.

  Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. (Fotografije D.Vidojković)