Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 08.08.2017

  OBELEŽENA SLAVA MANASTIRA SVETE PETKE IVERICE U OSTROVICI

  OBELEŽENA SLAVA MANASTIRA SVETE PETKE IVERICE U OSTROVICI

  Komandant Kopnene vojske Srbije, general-potpukovnik Milisav Simović sa sardnicima i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale, prisustvovali su slavskoj svečanosti, manastira Svete Petke Iverice u Ostrovici, posvećenoj prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Sv.Petka Trnova. Ovim povodom, u prvom i jedinom vojnom manastiru u srpskoj pravoslavnoj crkvi, održan je prigodan umetnički program.

  Današnju crkvu Svete Petke podigli su 1898.godine inženjerske jedinice srpske vojske, koje su gradile prugu i probijali tunele kroz Sićevačku klisuru. Od osvešćenja 1898. godine pa sve do 1903. godine manastir je u posedu vojske Srbije i u njemu su versku službu vršili vojni sveštenici, što potvrđuje ukaz kralja Aleksandra Prvog od 19.februara 1901.godine kada je za starešinu manastira postavljen vojni sveštenik. Manastir je u tom periodu nosio ime Kraljevski srpski vojni manastir Sveta Petka Iverica. Pored crkve nalazi se izdvojeni zvonik iz 1898.godine, sa tri zvona teška 400 kilograma a na južnoj granici manastirskog dvorišta, uz ogradu pored magistralnog puta Niš – Sofija, je velika, kupasta stena, pretvorena u kapelu, jedan od retkih preostalih dokaza, o ovom manastiru iz davnih vremena.

  Istorija nastanka prvobitne Crkve manastira Svete Petke u Ostrovici, nije do kraja istražena. To što je uz ime svetiteljke Svete Petke dodato Iverica upućuje na pretpostavku da su stari manastir, na temeljima još starije bogomolje, osnovali monasi sa Svete gore i manastira Iviriona i to s kraja 14. ili s početka 15.veka, kada je Osmansko carstvo bilo najjače.(Priredio D.Vidojković)