Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 07.04.2017

  ODATA POČAST ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA U DRUGOM SVETSKOM RATU

  ODATA POČAST ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA U DRUGOM SVETSKOM RATU

  Na Starom niškom groblju “Gorica”, održan je pomen žrtvama bombardovanja Niša 08.aprila 1941.godine. Vence su položili Darko Bulatović, gradonačelnik Niša sa saradnicima, delegacija Srpsko-ruskog humanitarnog centra, delegacija SUBNOR-a, Udruženje za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, delegacija GO Crveni Krst, U ime Gradske opštine Palilula, venac su na spomen obeležje palim žrtvama položili članovi opštinskog Veća, Lazar Dinić i Ivica Stojanović.

  Samo u aprilskom bombardovanju civilnog stanovništva Niša prve godine Drugog svetskog rata u rušilačkom pohodu fašističke Nemačke na Srbiju, stradalo je oko 400 građana a više od 500 je lakše ili teže ranjeno. Bombe su za kratko vreme razorile mnoge objekte, stradali su građani u kućama, na ulici, u bolnici. Svi oni su sahranjeni na niškom Starom groblju u zajedničkoj grobnici. Darko Bulatović je istakao da se i ovo stradanje nedužnog stanovništva nesme zaboraviti.

  „Spomen kompleks“ starog groblja pod Goricom decenijama se uništava. I pored aktivnosti na uređenju groblja, postavljanjem ograde, kapija, rasvete, periodičnog čišćenja, ništa se nije promenilo. Gradska opština Palilula je pokrenula Inicijativu o stalnoj zaštiti “starog groblja” koja je upućena odbornicima Skupštine Grada Niša. Urađen je i predlog projekta u Zavodu za urbanizam, koji nije razmatran. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, u razgovoru sa rukovodstvom opštine Palilula, podržao je nastavak aktivnosti na uređenju ovog kompleksa. (D.Vidojković)