Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.12.2018

  ODRŽAN SAVET NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

  ODRŽAN SAVET NIŠAVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

  Na poslednjem ovogodišnjem Savetu Okruga održanom u Nišavskom upravnom okrugu 24.decembra, predsednici lokalnih samouprava i gradskih opština upoznali su se sa budućom mrežom škola na teritoriji Nišavskog upravnog okruga. U radu Saveta učestvovao je i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale. Prema informacijama Školske uprave Niš, zbog smanjenja broja dece, a samim tim i odeljenja, 10 odsto škola na teritoriji Okruga do 2020. godine biće ukinuto. Spajanje škola neminovno je na teritorijama opština Aleksinac, Crveni Krst, Pantelej, Niške banje, dok će postojeće škole sa više od 1000 đaka u Doljevcu i Merošini biti podeljene.

  Sumirajući godinu za nama, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski ocenila je vrlo uspešnim susrete sa potpredsednicom Vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i njenim najbližim saradnicima koji su Okrug posetili nekoliko puta, zatim akcije za povećanje nataliteta i posetu ministarke bez portfelja Slavice Đukić-Dejanović u Aleksincu i Medijani, kada su mamama podeljeni prigodni pokloni. Susreti sa ministrom bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milanom Krkobabićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, ocenjeni su takođe vrlo uspešnim, jer su lokalne samouprave na teritoriji Nišavskog upravnog okruga zahvaljujući razumevanju Ministarstava ispunile planove za ovu godinu.

  Saradnja Nišavskog upravnog okruga sa Ministarstvom za omladinu i sport u vezi sa nabavkom sportske opreme za školska dvorišta će takođe biti nastavljena i u 2019. godini. Predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković istakao je novi način saradnje sa Nišavskim upravnim okrugom i brz završetak puta od Ćićevca do Ražnja posle susreta sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović. Sredstvima za pronatalnu politiku završena je rekonstrukcija vrtića. Završen je i Dom zdravlja, a u narednoj godini očekuju se sredstva od kancelarije za ulaganja škole na teritoriji opštine Ražanj. U 2019. godini, Aleksinac očekuje izgradnju Centra za socijalni rad i Centra za dijalizu. U toj opštini završen je nasip kod Južne Morave kod Vitkovca, izgradnja dodatnog objekta jedne i adaptacija druge osnovne škole. U toku je i poslednja faza izgradnje fabrike za prečišćavanje vode. U Merošini završene su započete škole, mostovi i sekundarna kanalizacija.

  Prioriteti će biti radna zona i realizacija IPA projekata. Predlog opštine Merošina je da ministar zdravlja Zlatibor Lončar na terenu vidi seoske ambulante i pomogne u sagledavanju problema pacijenata na terenu. Otkupna cena višnje i aktiviranje hladnjače u Merošini, predlozi su za razgovor sa Nedimovićem. U Gadžinom Hanu završen je vrtić sredstvima za pronatalnu politiku. Završava se sportska hala, sala za fizičko vaspitanje u Zaplanjskoj Toponici, tako da nijedna škola na teritoriji te oštine nema poljski toalet. U narednoj godini Gadžin Han će dobiti novi trg, industrijsku zonu i sekundarnu kanalizaciju. I Gadžin Han, kao i Svrljig, predložili su susret sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem. Svrljig je u ovoj godini dobio rekonstrukciju puta od 50km ka Staroj planini, koja je razvojni centar te opštine, kao i rekonstruisane vrtiće iz programa Ministarstva za pronatalnu politiku.

  Od gradskih opština, Medijana će se i u narednoj godini zalagati za politiku rađanja. Panteleju će biti prioritet uređenje atarskih puteva, razvoj turizma, sanirane ambulante, ali i osvetljenje Malčanske petlje. Palilula insistira na sastanku sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović zbog pružnog prelaza kod škole ,,Mija Stanimirović“.