Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 01.07.2017

  ODRŽAN TREĆI BAZAR ZDRAVLJA U OPŠTINI PALILULA

  ODRŽAN TREĆI BAZAR ZDRAVLJA U OPŠTINI PALILULA

  Gradska opština PALILULA, ovog vikenda (u subotu 1.jula), bila je domaćin „BAZARU ZDRAVLJA», zdravstvenoj aktivnosti koja se ostvaruje u saradnji sa Domom zdravlja u Nišu. Ovom prilikom građani su mogli da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta. „Kao što je poznato, cilj ovog projekta je podizanje svesti i brige o očuvanju sopstvenog zdravlja svakog stanovnika. Prioritet u našem zajedničkom radu i saradnji, Opštine Palilula i Doma zdravlja Niš, koji je do sada bio veoma uspešan, istakao je doc.dr Milorad Jerkan, direktora Doma zdravlja, promovišu se zdravi stilovi života i nove mogućnosti u prevenciji i lečenju građana u Domu zdravlja Niš.

  Sa menadžmentom Doma zdravlja u Nišu dogovorili smo da se ovi besplatni preventivni pregledi, u gradskim naseljima opštine i dalje organizuju a na seoskom područiju, gde nema zdravstvenih stanica, uspešno se odvija aktivnost «Približimo se pacijentima» koja je uglavnom usmerena ka starijim osobama i slabo pokretnim. Po rečima Aleksandra Ždraleta, predsednika Gradske opštine Palilula, akcije provere zdravlja, značajno utiču na menjanje loših životnih navika kod naših građana, što je danas osnovni problem ostvarivanja kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite u našem društvu. Danas sam ovde sa najbližm saradnicima, predsednicom Skupštine, članovima opštinskog Veća, zaposlenima u Upravi opštine, naglasio je Ždrale, da ličnim primerom promovišemo ovu zdravstvenu aktiovnost.

  Na trećem Bazaru zdravlja, po rečima doc.dr Milorada Jerkana, zdravstvene ekipe radile su u holu Niškog kulturnog centra na: određivanju procenta masne mase u organizmu, određivanju BMI, merenju krvnog pritiska, pregledu mladeža, podeli saveta u vezi pravilne ishrane sportista, podeli edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života. Patronažne sestre su na medicinskom modelu za samopregled dojke, demonstrirale pregled i vršile podelu edukativnog materijala. Tim Savetovališta za mlade delio je edukativni materijal mladima na temu polno prenosivih bolesti, pravilne ishrane, reproduktivnog zdravlja. Aktivno su učestvovale i Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Služba za zdravstvenu zaštitu dece, Služba fizikalne medicine, Služba polivalentne patronaže i Služba za specijalističko-konsultativne delatnosti.(D.Vidojković, EKOpolis)