Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 22.02.2017

  ODRŽANA KONFERENCIJA O POTENCIJALIMA DVE OPŠTINE U TURIZMU I KULTURI

  ODRŽANA KONFERENCIJA O POTENCIJALIMA DVE OPŠTINE U TURIZMU I KULTURI

  Aktivnosti na prekograničnom projektu partnerskih opština Pirdop i Palilula. U delegaciji Gradske opštine Palilula , koju je predvodio predsednik opštine Aleksandar Ždrale učestvovali su i Marija Brajdić, načelnica opštinske Uprave, Slobodanka Đorđević, sekretar Skupštine opštine, Ivica Stojanović, član opštinskog Veća, Jovica Damjanović, koordinator projekta u opštini Palilula, odbornik Milan Marinković, kao i članovi Kabineta predsednika opštine za informisanje i odnose sa javnošću.

  U okviru projekta “Promocija turističkih potencijala kroz interaktivne izložbe kulturno – istorijskog nasleđa prekograničnog regiona”, koji je otpočeo krajem prošle godine u partnerskim opštinama Palilula i Pirdop, kao deo INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija (CCI Number 2014TC16I5CB007), u opštini Pirdop 21.februara održana je prva Konferencija sa temom „Nove perspektive turističkih potencijala lokalne kulturne baštine u opštinama Pirdop i Palilula“.

  U radu ovog skupa, koji je deo jednogodišnje aktivnosti na unapređenju i razvoju jedinstvene i inovativane prezentacije turističkih potencijala u opštinama Pirdop i Palilula, pored domaćina-predstavnika opštine i ustanova kulture i turističke privrede Pirdopa (http://www.pirdop.bg/), učestvovala je i delegacija Gradske opštine Palilula. Inače, opština Pirdop se nalazi u Sofijskoj oblasti na jugozapadu Bugarske, smeštena je na 670. metara nadmorske visine, okružena planinskim predelima.

  Angel Gerov, predsednik opštine Pirdop, priredio je u sedištu opštine prijem za učesnike Konferencije a zatim je sa Aleksandrom Ždraletom, predsednikom Gradske opštine Palilula Niš, otvorio programsku Konferenciju u Narodnom muzeju opštine Pirdop. Prikazan je dokumentarni film o turističkim i kulturnim vrednostima u opštini Pirdop uz komentar direktora Muzeja. Zatim su, projekt menadžer Kostadin Kostadinov i koordinator projekta u opštini Palilula Jovica Damjanović, održali prezentacije o lokacijama kulturnog značaja koja mogu postati osnova za razvoj kulturnog turizma na obe strane granice.

  Projektni timovi počeli su sa radom, nakon prezentacije projekta u niškom Media&reform centru krajem prošle godine, istakao je predsedniki opštine Palilula Aleksandar Ždrale. Aktivnost je usmerena na razvoju jedinstvene i inovativane prezentacije turističkih potencijala u opštinama Pirdop i Palilula. Nosilac projekta je opština Pirdop a partner na projektu Gradska opština Palilula-Niš. Za realizaciju odobrenih aktivnosti dve opštine naznačena je podrška fonda EU u iznosu od 300.166 EUR. Opštini Pirdop odobreno je 168.588 EUR a Gradskoj opštini Palilula 131.577 EUR. Projekat se ostvaruje finansijskim sredstvima INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, a kofinansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II fond) Evropske unije.

  U nastavku aktivnosti na projektu, po rečima Jovice Anđelkovića, biće održana još jedna konferencija početkom maja meseca u opštini Palilula, u okviru koje će se razmatrati „Inovativni pristupi u promociji atraktivnih turističkih destinacija u pograničnom regionu Pirdop-Palilula“. Nakon sprovedene tenderske procedure očekuje se nabavka opreme za interaktivnu izložbu kulturnog nasleđa na Paliluli. Tokom leta biće organizovan zajednički festival kulture pod motom „Folklorna tradicija, različite kulture – zajedničke vrednosti“ kao i snimanje dokumentarnih filmova „Kulturno nasleđe Pirdopa i Palilule“.

  Očekuje se da ovaj projekat, na putu ka održivom partnerstvu u pograničnom regionu, okupi zainteresovane strane u opštinama, posebno poslenike turizma i kulture, nevladinog sektora, preduzetnike i mlade. (EKOpolis, D.Vidojković)