Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.06.2017

  ODRŽANA MORAVSKA REGATA U ČAST UČITELJA VIDENA JOVANOVIĆA

  ODRŽANA MORAVSKA REGATA U ČAST UČITELJA VIDENA JOVANOVIĆA

  Idealni vremenski uslovi učinili su da se predviđen program spusta Južnom Moravom, od sela Klisure u opštini Doljevac do sela Lalinac u Gradskoj opštini Palilula proteklog vikenda ostvari u potpunosti. Sportsko rekreativni program 4.Moravske regate „Učitelj Viden Jovanović“, imao je za cilj da prikaže veštine i spretnost učesnika regate, koje zahteva rafting kao ekstremni sport, da promoviše lepote Južne Morave i aktivnosti zaštite životne sredine.

  Zadatak je i ove godine uspešno izvršen. „Obavili smo eko monitoring reke, organizovali kamp učesnika i takmičenje u pripremanju riblje čorbe – izjavio je predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale na završnoj svečanosti u selu Lalinac. On je pohvalio sve učesnike i organizatore Regate i zahvalio organizacijama i ustanovama na podršci: Savetu građana sela Lalinac, Udruženju „EKO fišing“, Domu zdravlja Niš, koje su doprinele uspešnoj pripremi i realizaciji ove jedinstvene sportsko rekreativne manifestacije.

  U troipočasovnom forsiranju reke Južne Morave nadmetalo se deset posada. Najuspešnija je bila posada Žandarmerije, kojoj je i pripao pobednički pehar. Drugo mesto i pehar osvojila je posada Elektrodistribucije Niš. Zapažen nastup imale su i posade KKK Medicinar, Udruženja EKOfišing, Južne Morave 2, Sportskog društva JKP Medijane, Vidre… Učesnici regate prikazali su veštine i spretnost, koje zahteva rafting kao ekstremni sport i uspešno obavili zadatak.

  Po rečima Ninoslava Milenkovića iz Udruženja „EKOfišing“, reka Morava je vodena kičma centralne Srbije. Čine je Južna i Zapadna Morava koje se sastaju kod Stalaća. Južna Morava nastaje tako što tokovi Ključevske i Slatinske reke stvaraju reku Golema, koja je, nakon što pređe makedonsko-srpsku granicu, poznata kao Binačka Morava. Nakon 49 km, Binačka Morava se sastaje sa preševskom Moravicom, kod Bujanovca, i preostalih 246 km teče kao Južna Morava. Morava ili Velika Morava nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave kod grada Stalaća. Uliva se u Dunav na prostoru između Smedereva i Kostolca. Morava je zajedno sa Zapadnom Moravom, najveća srpska reka. Dužina samo Velike Morave je 185 kilometzara.

  Posadama regate i ekipama u pripremanju riblje čorbe predsednik opštine Palilula, Aleksandar Ždrale uručio je zahvalnice i pehare. “Naše putovanje Južnom Moravom ostaće svima u dragoj uspomeni. Zabeležili smo uz podršku Medijske ekološke mreže EKOpolis raznovrsnost i bogatstvo flore i faune u ovom toku reke kao i neke pojave neodgovornog ponašanja pojedinaca koje ugrožavaju životnu sredinu, istakao je predsednik opštine. U pripremanju riblje čorbe, po oceni žirija, najuspešnija je bila ekipa Saveta građana sela Lalinac, drugo mesto je pripalo Udruženju rekreativnih ribolovaca „EKO FIŠING“ a treće grupi „Impresija“.

  Gradska opština Palilula ustanovila je 2014.godine održavanje manifestacije Moravska regata -„Učitelj Viden Jovanović“ na Južnoj Moravi u spomen na hrabrog učitelja Videna Jovanovića. Njegova velika žrtva i posle devetnaest godina se u opštini Palilula pamti. Utopio se spasavajući svog učenika Mladena Pejčića iz Vlasinskog jezera. koji je upao u vrtlog jezera. (tekst-fotografije, D.Vidojković, EKOpolis)