Gradska opstina Palilula

 • OBJAVLJENO 12.02.2022

  OSAM DECENIJA OD BEKSTVA IZ LOGORA SMRTI

  OSAM DECENIJA OD BEKSTVA IZ LOGORA SMRTI

  Osamdeseta godišnjica od bekstva 105 logoraša 12.februara 1942.godine iz logora smrti na Crvenom krstu u Nišu obeležena je komemorativnim skupom polaganjem venaca u znak sećanja na stradale.

  U Memorijalnom kompleksu Logora, ovim povodom okupili su se predstavnici rukovodstva Grada Niša, predsednik Skupštine, gradonačelnica Niša, predsednici gradskih opština, predstavnici Vojske Srbije, policije, boračkih organizacija, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, izviđači-učesnici marša „Tragom logoraša“, učenici niških škola i zainteresovani građani Venac Gradske opštine Palilula i počast stradalim žrtvana proboja odali su predsednik opštine Bratislav Vučković i član opštinskog Veća Jovica Ralić.

  U ime Grada Niša venac su položili, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine dr Boban Džunić i zamenica gradonačelnice Dušica Davidović. Koncentracioni logor u Nišu osnovan je 1941. godine kao prihvatni. Odavde je na hiljade zarobljenika prebacivano u druge logore širom Evrope ili odvođeno na brdo Bubanj na streljanje. (D.Vidojković)