Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 12.10.2020

  OSLOBODIOCIMA NIŠA 1918.,ODATA POČAST

  Oslobodiocima nisa odana pocast

  Povodom Dana oslobođenja grada Niša u Prvom svetskom ratu 1918.godine, delegacija Grada Niša, Vojske Srbije, Udruženja boraca, gradskih opština, Ministarstva unutrašnjih poslova, Saveza boraca, Nišavskog upravnog okruga, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, odali su 12.oktobra počast žrtvama rata, polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima, na Trgu kralja Milana,

  U ime Gradske opštine Palilula venac su položili predsednik opštine Bratislav Vučković i načelnica opštinske Uprave Marija Brajdić.

  Borbe za oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu, otpočele su 9. oktobra 1918. godine ulaskom jedinice Prve srpske armije u rejon niškog Zaplanja i Gornjeg Dobriča, pod komandom proslavljenog srpskog vojskovođe i vojvode Petra Bojovića. Paralelno sa srpskom vojskom nastupala je i francuska konjička brigada u sastavu konjičke divizije koja je već bila u dolini Kutinske reke, na 30 kilometara od grada.U ovim, poslednjim borbama za Niš, pored vojnika učestvovali su i građani. Oni su razoružavali nemačke jedinice i pristiglim srpskim i francuskim jedinicama predavali zarobljenike i ratni plen.