Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 09.01.2017

  OŠTEĆENE KLUPE I VEJNICI U SPOMEN PARKU„BUBANJ“

  OŠTEĆENE KLUPE I VEJNICI U SPOMEN PARKU„BUBANJ“

  Tokom Božićnih praznika, Spomen park “Bubanj”, ponovo je bio na meti vandala. Komunalna inspekcija Gradske opštine Palilula, u okviru redovne kontrole, ustanovila je da je nepoznati izvršilac odneo drvene pokrivače sa klupa i oštetio vejnike, koji su postavljeni 2012.godine u okviru IPA prekograničnog partnerskog projekta opštine Palilula sa opštinom Bobov dol u Bugarskoj. Tada je, u okviru ove investicije uz podršku EU od 180.000 eura i Grada Niša rekonstruisan amfiteatar, očišćena spomen obeležja, postavljeno 30 klupa, 15 vejnika i očišćen i uređen veći deo staza u parku.

  «Komunalni inspektori opštine su stalno na terenu, međutim teško je izvršioce ovih nedela registrovati. Odgovarajuća logistika sa komunalnom policijom grada, kao i redovno prisustvo predstavnika komunalnih preduzeća na terenu, dala bi rezultate. Kazne za narušavanje komunalnog reda su male a sudije za prekrešaje su zatrpani predmetima, kaže predsednik Aleksandar Ždrale.

  U okviru zahteva o održivosti projekta u narednih pet godina od završetka investicije, opština Palilula je zbog određenih oštećenja, uložila krajem 2016.godine dodatnih 200.hiljada dinara kako bi se rekonstruisali oštećeni vejnici, klupe i amfiteatar. Nije prošlo ni mesec dana od monitoringa komisije IPA programa, spomen kompleks uređen po projektu je ponovo devastiran. Za održivost i zaštitu prostora očigledno je potrebno obezbediti redovno održavanje i zaštitu ovog spomen kompleksa, kažu u opštini Palilula.

  Inače, gradonačelnik Niša, Darko Bulatović najavio je prošle godine da će Spomen kompleks Bubanj biti rekonstruisan i u prvoj polovini 2017.godine zahvaljujući stredstvima od 19,8 miliona dinara koje je odobrilo gradu Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Planirano je da se do kraja juna meseca 2017.obavi izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na „pesnicama“ i „zidu“, uređenje pristupnih staza i platoa, izrada dekorativne i funkcionalne rasvete i uvođenje video-nadzora“. Gradonačelnik Bulatović je tada izjavio „da je rukovodstvu grada jako stalo da se menja slika o Nišu. Uređenje kulturno-istorijskih spomenika upravo je prilika da pokažemo koliko je važno da se spomenici koji svedoče o istorijskoj prošlosti grada i ljudi koji su živeli na ovim prostorima, prezentuju turistima na najbolji mogući način“, (D.Vidojković, EKOpolis)