Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 27.10.2020

  OSVEĆENJE I LITURGIJA U CRKVI „SVETE PETKE“

  OSVEĆENJE I LITURGIJA U CRKVI "SVETE PETKE"

  Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G.G. Arsenije. služio je veliko osvećenje hrama a u nastavku i Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Petke u Gradskoj opštini Palilula-Niš, 27.oktobra, na praznik Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke. Ovom događaju prisustvovao je predsednik Skupštine Gradske opštine Palilula Nikola Božić, zamenik predsednika opštine Lazar Dinić kao i članovi opštinskog veća Palilule.

  Među brojnim prisutnim gostima, liturgiji su prisustvovali i gradonačelnica Niša Dragana Sottirovski i predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić. „Sveta Petka“ je proslavljena molitveno i u crkvi u Gornjem Međurovu opštine Palilula. Izgradnja hrama Sv.Petke otpočela je nakon višegodišnjih priprema 2012. Tada je odobrena postojeća lokacija i dobijena građevinska dozvole. Crkva je sa gradom potpisala Ugovor o zajedničkoj izgradnji, gde se Grad obavezao da obezbedi zemljište a Crkva da obezbedi sredstva za izgradnju.

  Po izgradnji spoljašnjih gabarita hrama, sadržano je u ugovoru, Grad će zemljište pokloniti eparhiji Niškoj. Gradska opština Palilula ostvaruje veoma dobru saradnju sa Pravoslavnom Eparhijom Niškom i finansijski podržava određene investicione i programske aktivnosti Crkve. Nedavno je završen i Amfiteatar ispred hrama za održavanje programa na otvorenom. Radio Glas je sa blagoslovom Preosvećenog Episkopa realizovao direktan video prenos ovog radosnog duhovnog događaja putem svoje fejsbuk strane.(Dragan Vidojković)