Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 04.06.2016

  OTVOREN 13. EKOPOLIS FEST U BIOSKOPU KUPINA

  OTVOREN 13. EKOPOLIS FEST U BIOSKOPU KUPINA

  U bioskipu KUPINA, promovisan je program trinaeste Međunarodne smotre ekološkog i arheološkog filma „EKOpolis fest“ 2016. Do 9.juna, na programu ove jedinstvene manifestacije kulture, koja se organizuje uz podršku Gradske opštine Palilula u Danima Sv.cara Konstantina i carice Jelene, biće prikazana 23. dokumentarna filma autora iz Italije, Nemačke, Crne Gore, Srbije, Australije. Nakon uvodne reči Dragana Vidojkovića, umetničkog direktora Smotre i prof.dr Ivana Cvetanovića, izvršnog direktora EKOpolisa-Medijske ekološke mreže Srbije, koji je organizator ove aktivnosti, 13.EKOPOLISfest otvorio je prof.dr Vladeta Radovića, šef Departmana za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu. „U današnje vreme sve se više otuđujemo od prirode, a to mora da se promeni, naglasio je profesor Radović. Jedan od načina borbe za zaštitu životne sredine je i ova međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma “Ekopolis fest”, koji se do 9. juna održava u Kupina bioskopu.

  Smotra je otpočela dokumentarnim filmom Verona, otvoreni grad, italijanske produkcije. U traganju za Veronom rimskog doba, autori filma Marcello Peres, Nicola Tagliabue, da bi dočarali ostatke rimskih građevina u Veroni (teatar, arena, kapija), koristili su snimke iz vazduha i animaciju, što je upotpunilo vizualni utisak o prostranstvu antičke Verone. Prve večeri EKOPOLISfesta prikazana su i dva ostvarenja iz Srbije. U filmu „Ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke“ Aleksandra Teodorovića, prikazana su istraživanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture na novom auto putu od Niša ka Bugarskoj granici u selu Špaj, kod Bele Palanke. na ovom lokalitetu arheolozi su 2012. godine naišli na izuzetan nalaz ranohrišćanske bazilike. prilikom trasiranja nove deonice. Pronađeni su ostaci jednobrodne crkve iz VI veka i materijal koji pripada ranohrišćanskom periodu. Nažalost ovaj lokalitet je nakon obrade prekriven novom trasom auto puta. Nije bilo razumevanja da se ovo vredno arheološko nalazište sačuva. U filmu „Purpurni Sirmijum“ Milorada Đuknića predstavljena su istraživanja Sirmijuma, današnje Sremske Mitrovice, nekadašnjeg antičkog grada u kojem je rođeno sedam vladara Rimskog carstva: Trajan Decije, Aurelijan, Prob, Maksimijan, Hostilijan, Konstancije II i Gracijan. Arheološka istraživanja otkrila su veliki deo starog naselja. Grad je bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata. Istraživanja sprovedena od sredine 20. veka otkrila su delove hipodroma, više luksuznih kuća i vila ukrašenih freskama i mozaicima. Danas se antički ostaci nalaze ispod savremenog grada i samo su delimično prezentovani, koliko to dopušta prostor arheoloških iskopina, koje se nalaze između zgrada. Drugog dana Smotre, 05.juna obeležen je Svetski dan zaštite životne sredine projekcijom osam autorskih filmova mr Olivera Fojkara, koji su nastali u produkciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

  Večeras (6.juna) u bioskopu Kupina od 18 sati, biće prikazana ostvarenja: Klesarski eho Gorana Pajovića iz Crne Gore nastalpo za potrebe arheološke izložbe fotografija kamene plastike iz bazilike u Budvi ( VI – IX vek). Italijanski film Silica Glass, zvezdano staklo iz libijske pustinje je zanimljiva priča Alfreda i Angela Castiglioni o dragocenom mineralu koji je nastao od nebeskog tela, verovatno komete, pre 29 miliona godina. Kakve su bile tehnike izgradnje, kako je drvo obrađivano da bi se koristilo u svakodnevnoj upotrebi, tema je trećeg ostvarenja Drvodelje i stolari u bronzanom dobu koje nam rekonstrujiše neke elemente stambenih objekata ljudi koji su živeli u bronzanom dobu. Ovogodišni program Smotre je osmišljen uz podršku Italijanskog instituta za kulturu, Gete Instituta, Ambasade Crne Gore, svetske ekološke kampanje „Clean up the World“, Narodnog muzeja u Beogradu. (EKOpolis mreža)