Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 28.09.2018

  OTVORENA FABRIKA „CUMTOBEL“ U NIŠU

  OTVORENA FABRIKA "CUMTOBEL" U NIŠU

  U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom otvaranja austrijske fabrike Cumtobel Grupe (Cumtobel Grupa) u Nišu prisutnim zvanicama i predstavnicima medija obratili su se i generalni direktor „Cumtobela“ Alfred Felder, predsednik Nadzornog odbora fabrike Jurg Cumtobel, federalni ministar Austrije za EU Gernot Bluemel, predsedik PKS-a i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Ovoj svečanosti prisutvovao je i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale sa saradnicima.

  „Za nas je velika čast da otvorimo fabriku i prikažemo izuzetan napredak naše kompanije na globalnom nivou. Želeo bih da se posebno zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću i gradonačelniku Niša, a zahvalnost stiže i iz austrijske vlade“, poručio je na otvaranju Alfred Felder. Izgradnja Cumtobel firme je počela 2017. godine, podsetio je on i dodao da je do danas izgrađeno 40.000 kvadratnih metara. „Videli ste – počeli smo sa proizvodnjom. Postavili smo cilj da će ova fabrika doprineti jačanju kompetetivnosti i da ćemo moći da snabdevamo sva evropska tržišta. Želimo da nas i lokalno stanovništvo vidi kao dobrog budućeg poslodavca. Za nas je neverovatno kratko vreme, vreme od godinu dana, koliko nam je trebalo da sve ovo izgradimo“, rekao je Felder. Cumtobel (Zumtobel) kompanija je na berzi i važno je da imamo tri stvari: specijalnost za svetlo, stručnost za proizvode, ali važni su i međusobni odnosi u kompaniji. „Ova fabrika neće biti samo deo naše porodice, nego želimo da napravimo lidera i poštovaćemo naša tri principa“, naglasio je Felder.

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je smanjena nezaposlenost sa 36.000 na 25.000, broj otvorenih preduzeća se povećao na 500. U skromnim uslovima, preduzimamo i mi mere za mikro, mala i srednja preduzeća i za deset puta smo ih povećali. To je doprinos državnoj politici i ekonomskoj politici Vlade Srbije. I to sve ne bi bilo da nije podrške predsednika Aleksandra Vučića. Ovo je njegov 18 dolazak. Osamnaesti dolazak koji je usmeren na investiranje, nova radna mesta…“ Država, po rečima Bulatovića, pomaže Nišu kroz privlačenje novih investicija. „Ovo Niš ne pamti – da se država okrenula ovom gradu i jugu Srbije“.

  Kompanija „Cumtobel“ (Zumtobel) u Nišu je zahvaljujući Vladi Austrije i Srbije, podsetio je Aleksandar Vučić. „Mi Srbi nismo naučili da se radujemo, niti da pokazujemo poštovanje, rekao je na svečanosti otvaranja predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. „Najčešće volimo da se bunimo, negodujemo i žalimo. A ja kada bih mogao da biram, ja bih voleo da svaki dan bude kao ovaj danas. Da svaki dan otvaramo fabriku“. Zahvaljujući i Vladi Austrije i kancelaru Sebastijanu Kurcu koji je podržao da ova kompanija dođe u Srbiju, ali i rezultatima rada naše Vlade, Cumtobel je sada u Nišu, a Niš, podsetiću, nije bio jedini kandidat, rekao je Vučić. Predsednik Srbije je naveo da je to peta fabrika koju otvara u Nišu, a da je „Cumtobel“ nešto posebno i da donosi novi kvalitet na jug i jugoistok Srbije. „Cumtobel“ je u izgradnju fabrike od 40.000 kvadratnih metara uložio 30,6 miliona evra, a Vlada Srbije subvencije od osam miliona evra. „Cumtobel“ je jedna od vodećih kompanija po inovativnim rešenjima za rasvetu i zapošljava 7.000 ljudi u 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta.(D.Vidojković).

  RTV Belami – Vučić: Otvaranjem „Cumtobela“ otvaramo budućnost za Niš