Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 22.03.2017

  OVOGODIŠNJA KAMPANJA-„VODE I OTPADNE VODE“

  OVOGODIŠNJA KAMPANJA-"VODE I OTPADNE VODE"

  Institut za javno zdravlje Niš, u svojstvu koordinatora aktivnosti u Nišavskom i Topličkom okrugu, u saradnji sa Specijalnom školom sa domom učenika „Bubanj“ i Gradskom opštinom Palilula, obeležili su Svetski dan vode, manifestacijom koja je održana u prostorijama Specijalne škole Bubanj. Ovogodišpnja poruka OUN koju ističu u svetu, odnosi se na smanjenje produkcije i povećanje ponovne upotrebe otpadnih voda.

  U prisustvu predstavnika organizacija i ustanova, učesnike ove manifestacije obeležavanja 22.marta – Svetskog dana voda, pozdravio je Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula. On je istakao da je voda temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića. Vliki problem u Srbiji predstavlja i posledica zagađenja voda zbog neuređenih deponija. Poplave koje su proteklih godina zadesile Grad Niš i deo teritorije Gradske opštine Palilula, u Novom Selu, Međurovu, Bubanj selu, pokazale su naš odnos prema ovom resursu i izvorima zagađenja vode. To nije usamljen primer u Srbiji. Nespremnost, neorganizovanost i neodgovornost učinili su da se ekološka slika naših prostora svakodnevno urušava, naglasio je predsednik opštine. Aktivnost Gradske opštine Palilula u 2017. zahvaljujući podršci Grada Niša, biće usmerena na rešavanju višedecenijskih problema u naseljima, posebno na selu. na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže i infrastrukture za odvod otpadnih voda. Radovi su već otpočeli u selu Donje Međurovo. Nakon uvodne reči Snežane Čarapić, direktorke Specijalne škole sa domom učenika „Bubanj“ i pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje Niš, doc. dr Roberte Marković, uvodno predavanje pod nazivom „Vode i otpadne vode“, održao je načelnik Centra za promociju zdravlja, mrsc. med dr Čedomir Šagrić.

  Scenskim prikazom i nastupom dece Specijalne škole sa domom učenika „Bubanj“ i dece sa posebnim potrebama Škole za osnovno i srednje obrazovanje „14 oktobar“ Niš, promovisana je ovogodišnja tema kampanje „Vode i otpadne vode „. U holu škole domaćina svečanosti, organizovana je postavka likovne izložbe sa radovima učenika osnovne škole „Bubanjski heroji“ Niš, dece sa posebnim potrebama škole za osnovno i srednje obrazovanje „14 oktobar“ Niš i dece specijalne škole „Bubanj“ sa domom učenika Niš. (D.V., EKOpolis)