Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 05.06.2017

  “PALILIULCI” U SRCU PALILULE

  “PALILIULCI” U SRCU PALILULE

  Tradicionalna manifestacija u kulturi “Palilulsko veče 2017”, koju Gradska opština Palilula organizuje u okviru slave Grada Niša, održana je 3.jula na platou pored palilulske rampe, u Episkopskoj i ulici Vojvode Gojka. Niška Palilula je prepoznatljiva kao deo grada gde se neguje duh stare čaršije, gospodskog ali i boemskog Niša. Muzičko-scenski program, koji je naslovljen “U srcu Palilule” – veče niškog meraka, duhovne i starogradske muzike” i prateće aktivnosti koje prethode manifestaciji: izložba multimedijalnih umetnika, izložba rukotvorina, međunarodna smotra ekoloških i arheoloških filmova, nastale su u saradnji opštine sa brojnim organizacijama civilnog društva i ustanovama.

  Predsednik opštine Palilula, Aleksandar Ždrale, sa načelnicom opštinske Uprave Marijom Brajdić, obišao je izložbene postavke a zatim je održao konferenciju za novinare ispred štanda opštine u okviru “Izložbe narodne radinosti – rukotvorina”.

  “Ove godine organizujemo Palilulsko veče na malo drugačiji način nego prethodnih godina. Naš cilj je bio da se vratimo svojim korenima i načinu proslave “palilulske večeri” kako su naši preci to činili. Želeli smo da se ljudi malo zbliže, da se komšija sa komšijom druži, da dođu kumovi u posetu i nama dragi ljudi. Možda je u toku proslave bilo i grešaka, ali se nadam da će uz sugestiju naših sugrađana one biti otklonjene do naredne godine.

  Programom Palilulske večeri 2017 obuhvaćene su brojne aktivnosti. Počelo je “Niškim zlatnim kotlićem” u toku popodnevnih sati, a nastavilo se defileom Vojnog orkestra i nastupom kamernog orkestra “Impresija”. U toku večeri na više “malih scena” nastupali su Folklorna grupa udruženja “Kalaver” iz Sićeva, Folklorni ansambl “ORO” SKC, Etno grupa Verice Milutinović , KUD Abrašević, Crkveno igrački ansambl “Branko“.

  Kroz Palilulske aktivnosti građane su vodili glumci Narodnog pozorišta u Nišu – Ivana i Riki Nedović. (Fotografije. EKOpolis, D.Vidojkjović)