Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 16.04.2022

  PALILULSKA JORGOVAN BAŠTA U PIRDOPU

  PALILULSKA JORGOVAN BAŠTA U PIRDOPU

  Delegacija Gradske opštine Palilula boravili je u Pirdopu (Bugarska) 15-16.aprila, u okviru uspešne saradnje dve opštine. Tom prilikom je u samom centru ovog grada zasaćena „Jorgovan bašta“ po uzoru na istu takvu baštu koja je početkom aprila zasađena i u Nišu u saradnji sa bugarskim partnerima. Prvo stablo jorgovana zasadili su predsdnik GO Palilula Bratislav Vučković i predsednik Pirdopa Angel Gerov sa saradnicima. Ovom akcijom realizovana je ideja da se i u Pirdopu u Bugarskoj promoviše “Palilulska jorgovan bašta”. Dogovoreno je i da nove zelene površine u opštini Palilula i u Pirdopu ponesu imena partnerskih opština.

  „Ideja, koja je nastala kao rezultat jednogodišnje uspešne saradnje dve opštine na projektu „Zajedničke inicijative za zaštitu prirode kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, zemljišta i vode u prekograničnom regionu“ koji je sufinansiran od strane Evropske unija kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, dobila je novu dimenziju“, kaže predsednik GO Palilula Bartislav Vučković.

  Dogovoreno je da se i nakon završetka ovog projekta saradnja dve opštine nastavi. Zasadima jorgovana dogovor je zaživeo, a tokom boravka u Pirdopu Bratislav Vučković je pozvao predstavnike ovog bugarskog grada da budu gosti GO Palilula na „Palilulskoj večeri“, manifestaciji koja se održava svake godine. I ne samo da budu gosti već i da aktivno sa svojim kulturno-umetničkim društvima i udruženjima učestvuju na pomenutoj manifestaciji.

  Podsećanja radi, pre samo desetak dana pored igrališta Ženskog fudbalskog kluba Mašinac u ulici Ljubomira Nikolića, u naselju “Delijski Vis”, nakon međunarodne akcije mladih dve partnerske opštine, Pirdop u Bugarskoj i Gradske opštine Palilula Niš, otvorena je “jorgovan bašta”. Prve sadnice jorgovana zasdadili su, kao i i sada u Pirdopu, predsednici dve opštine..(Fotografije Dragan Vidojković)

  CVETNA PALILULA U 2022. – KAFE PROMAJA, TV Zona plus