Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 03.06.2017

  PALILULSKO VEČE

  PALILULSKO VEČE

  Tradicionalna manifestacija u kulturi „PALILULSKO VEČE 2017“, koju organizuje Gradska opština Palilula-Niš u okviru gradske slave Dani „Svetog cara Konstantina i carice Jelena“ održaće se na platou pored PALILULSKE RAMPE i u „Episkopskoj“ ulici i „Vojvode Gojka“. Niška Palilula je prepoznatljiva kao deo grada, gde se neguje duh stare čaršije, gospodskog ali i boemskog Niša. Muzičko-scenski program, koji je naslovljen „U SRCU PALILULE“ – veče niškog meraka, duhovne i starogradske muzike i prateće aktivnosti koje prethode manifestaciji, nastale su u saradnji sa brojnim organizacijama i ustanovama. Očekujemo da se i ove godine okupi više hiljada Nišlija-Palilulaca i brojni gosti iz drugih sredina. Kroz palilulske aktivnosti i muzičko-scenski program – veče niškog meraka, duhovne i starogradske muzike ove godine nas vode prvaci Niškog narodnog pozorišta, glumci Ivana i Miroljub Nedović.

  U prilogu sadržaj PROGRAMA:
  Od 16:00-18:00 sati, kuvanje riblje čorbe: PROGRAM „U srcu Palilule“ počinje manifestacijom – 12.“Niški Zlatni kotlić“ 2017. u ulici „Vojvode Gojka“ gde se održava međunarodno takmičenje u spremanju riblje čorbe.
  • Od 19:00-19:20 nastup kamernog orkestra „IMPRESIJA“,
  • Od 19:30-19:40 defile Vojnog orkestra ulicom „Vojvode Gojka“, „Episkopskom„ do Crkve Sv.Nikole i nazad do centralnog platoa,
  • Od 19:40-20:00 proglašenje pobednika u kuvanju riblje čorbe,
  • U 20:00 sati, KONFERENCIJA ZA NOVINARE. Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale održaće konferenciju za novinare ispred štanda opštine u okviru „Izložbe narodne radinosti-rukotvorina“ (Palilulska pijaca) a zatim će obići izlagače i učesnike programa.
  • Od 20:00-20:20 nastupiće Folklorna grupa udruženja „Kalaver“ iz Sićeva,
  • Od 20:20-20:40 nastupiće Folklorni ansambl „ORO“ SKC Niš;
  • Od 20:40-20:50 nastupiće Folklorna grupa udruženja „Kalaver“ iz Sićeva,
  • Od 20:50-21:20 nastupiće Etno grupa Verice Milutinović,
  • Od 21:20-21:55 nastupiće KUD „ABRAŠEVIĆ“,
  • Od 21:50-22:10 nastup kamernog orkestra „IMPRESIJA“,

  PRATEĆE MANIFESTACIJE:

  SUBOTA, 03.06.2017. u 17:00 Galerija NKC
  Otvaranje GODIŠNJE IZLOŽBE
  Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin“- Niš

  Povodom obeležavanje Gradske slave „Sv.Car Konstantin i Carica Jelena“ i manifestacije Palilulsko veče, Multimedijalno udruženje umetnika „Car Konstantin“- Niš, po tradiciji pod pokroviteljstvom, Gradske opštine Palilula organizuje u Galeriji NKC, 15. Godišnju izložbu umetnika Niša pod nazivom „TRAJANJE 2017“. Multimedijalno udruženje umetnika „Car Konstantin“ osnovano je pre šesnaest godina, okuplja profesionalne umetnike Grada Niša ali i stvaraoce iz Srbije i drugih zemalja u Regionu. Naša aktivnost je u osnovi obrazovnog karaktera, prevashodno je usmerena ka delovanju kroz likovne multimedijalne oblike sa velikom verom u očuvanje Vizantijske baštine koja je priznata kao svetska kulturna baština. Okupljamo stvaraoce svih umetničkih izraza (likovna i primenjena umetnost, vizuelne komunikacije, film, televizija, fotografija, strip, muzika, poezija-književnost, arhitektura, pozorište).Organizujemo likovne naseobine-kolovenije, tribine, predavanja, radionice, koje afirmišu našu kulturnu baštinu i tradiciju, multikulturalnost, regionalnu saradnju.

  Od 01-06.JUNA 2017.
  14.EKOPOLIS fest-Međunareodna smotra ekološkog i areheološkog filma – Na Programu ovogodišnje Smotre je 21.film iz: Italije, Nemačke, Slovačke, Srbije, Crne Gore, Poljske, Bugarske.Smotre je počela 1.juna u 18:00 sati u Media&reform centru Niš. Projekcije se nastavljaju u DELI prostoru; Domu kulture Knjaževac; EU info point Niš; Prehrambeno-hemijskoj školi Niš.Međunarodna smotra ekološkog i arheloškog filma, održava se svake godine u prvoj i drugoj nedelji juna meseca, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i Slave Grada Niša. Organizatori i realizatori EKOpolis festa su Medijska ekološka mreža Srbije-EKOpolis – Gradska opština Palilula uz podršku Narodnog muzeja u Beogradu, Zavoda za zaštitu prirode Srbije-Kancelarija u Nišu, Filozofskog fakulteta u Nišu- Departman za komunikologiju i novinarstvo, kulturnih centara i ambasada inostranih zemalja, Srbskog učenog društva, MMUU „Car Konstantin“, Mladih Ambasadora, Udruženja stvaralaca Niša. Predsednik Saveta Smotre je prof.dr Vladeta Radović a umetnički direktor Dragan Vidojković. ULAZ SLOBODAN.