Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 24.07.2017

  PIRDOP-NASLEĐE OČUVANO KROZ VEKOVE

  PIRDOP-NASLEĐE OČUVANO KROZ VEKOVE

  Delegacija Gradske opštine Palilula Niš, koju je predvodio predsednik opštine Aleksandar Ždrale, prisustvovala je svečanosti povodom Dana opštine Pirdop u Republici Bugarskoj. Grad Pirdop je kulturno istorijsko središte Bugarske koji se prostire između Stare planine i planine Srednja gora. Ima oko 8600 stanovnika i udaljen je 80 kilometara istočno od Sofije. Osim po proizvodnji bakra i veličanstvenoj prirodi opština Pirdop je poznati i po hiljadugodišnjoj prošloti.

  Na tri kilometara od grada nalazi se Jelenska bazilika, ranohrišćanski hram sa kraja 5.veka i početka 6.veka, čiji je simbol i heraldički znak na grbu Pirdopa. Mesto je poznato po jakoj duhovnoj energiji, pa se od 1893.godine stanovnici Pirdopa okupljaju oko Jelenske bazilike i obeležavaju hrišćanski praznik Ilindan i dan opštine. Na poziv predsednika opštine Pirdop Angela Gerova, predstavnici niške Palilule upoznali su kulturne znamenitosti i turističke potencijale opštine.

  Na centralnoj svečanosti, nakon pozdravnih reči dva predsednika partnerskih opština, nastupila su kulturno umetnička društva – KUD Abrašević iz Niša i plesni klub „Šareno oro“ iz Pirdopa. Ovim povodom, u okviru gastronomske ponude, predstavljen je nacionalni specijalitet „Pirdopski tutmanik“. Divna priroda, mogućnost ribolova na ukroćenoj reci Topolnici i veštačkom jezeru Žekov, vožnja kanuom i kajakom, prostranstva Stare planine i Srednje gore, deo su turističke ponude Pirdopa. (Foto i tekst D.Vidojković, EKOpolis)