Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 14.01.2022

  PLAKAT FILMSKOG PROJEKTA PROMOVISAN U OPŠTINI PALILULA

  PLAKAT FILMSKOG PROJEKTA PROMOVISAN U OPŠTINI PALILULA

  Predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković, sa saradnicima, priredio je 14.januara 2022. prijem za članove autorskog tima filmskog projekta „Logor smrti u Karašjoku“, koji govori o stradanju Srba u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata.

  Ovim povodom, predsedniku Gradske opštine Palilula uručena je zahvalnica i plakat ovog filmskog projekta kao znak partnerstva u daljoj saradnji. „Kao istoričar, mislim je vrlo važno da se priča o stradanju srpskih logoraša u logorima Norveške ekranizuje, jer govori o srpskim žrtvama tokom Drugog svetskog rata. Važno je da za ovo čuju i drugi van Srbije. Ne samo da bismo razumeli Drugi svetski rat, već zato što je to pozadina protivrečnosti i sukoba koje nalazimo u poslednje vreme. Mnogi zarobljenici koji su došli u Norvešku poslati su ovde samo zato što su bili Srbi. Dok su žene i deca ubijani u Jasenovcu, muškarci su slani kao robovi u Norvešku kao rezultat dogovora između ustaša i Nemaca. Srećan sam što radim sa dobrim ljudima kao što su producent Branko Dimeski i reditelj Kjetil Palmkvist i istoričarima iz Srbije i Norveške i svima ostalima koji su pomogli da se ova važna priča rasvetli, istakao je Knut Flovik Thoresen istoričar i pisac.

  U sastavu ekipe filma, koju predvodi režiser Kjetil Palmkvist su i Terje Holm, snimatelj, Knut Flovik Thoresen istoričar i pisac, Đorđe Bojanić. nastavnik istorije i Branko Dimeski, producent filma. (Fotografije Dragan Vidojković, EKOpolis)