Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 14.10.2018

  POČAST PALIM ŽRTVAMA ZA OSLOBOĐENJE NIŠA U DRUGOM SVETSKOM RATU I STRELJANIM NA BUBNJU

  POČAST PALIM ŽRTVAMA ZA OSLOBOĐENJE NIŠA U DRUGOM SVETSKOM RATU I STRELJANIM NA BUBNJU

  Povodom 74.godišnjice od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu, položeni su vemci na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana, u centru grada, i u spomen-kompleksu Bubanj. Na Spomenik oslobodiocima, vence su položili, članovi delegacije Grada Niša na čelu sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine Grada, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Saveza boraca, Nišavskog okruga, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra. U ime Gradske opštine Palilula venac je položio Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula sa saradnicima.

  Predstavnici Grada, Vojske Srbije, Udruženja boraca, Gradske opštine Palilula, Nišavskog okruga, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije odali su počast žrtvama u Spomen parku „Bubanj“ gde su fašisti streljali više od 10.hiljada građana, dovedenih iz Logora smrti na Crvenom krstu.

  Borbe za oslobođenje Niša u Drugom svetskom ratu, takozvana „Niška operacija“ počela je 8.oktobra 1944. u 8 časova. Grad Niš je oslobođen 14. oktobra 1944.godine kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i napala nemačke trupe. (Tekst i fotografije D.Vidojković)