Gradska opstina Palilula

 • OBJAVLJENO 25.11.2018

  POČAST RATNICIMA ISPRED SPOMEN ČESME U MANSTIRU „SVETE TROJICE„ U GABROVCU

  POČAST RATNICIMA ISPRED SPOMEN ČESME U MANSTIRU „SVETE TROJICE„ U GABROVCU

  Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, položeni su venci i odana počast ratnicima Balkanskih i Prvog svetskog rata, koji su poginuli ili umrli u periodu 1912-1918., iz Gabrovca, Berbatova, Vukmanova Donjeg Vlasa, Suvog Dola i Brzog Broda, a čija se imena nalaze na Spomen ploči-česmi u porti manastira Svete Trojice u Gabrovcu. Sveštenik manastira „Sveta Trojica“, Predrag Đokić, održao je parastos palim žrtvama Velikog rata. Njihovim senima su se poklonili žitelji sela sa teritorije opštine Palilula ali i predstavnici lokalne vlasti i udruženja.

  Nakon intoniranja himne Republike Srbije, sve prisutne je pozdravio i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale. „Opština Palilula zajedno sa Savetom građana sela Gabrovac i udruženjima potomaka, ratnika Prvog svetskog rata, po tradiciji, obeležava ovaj dan, istakao je predsednik opštine Palilula. Ovo je simboličan čin, ali ja naša obaveza da se setimo i da odamo poštu vojnicima i građanima koji su u oslobodilačkim ratovima položili svoje živote za slobodu koju mi danas živimo. Ovim činom šaljemo i poruku mladim naraštajima da se za domovinu i slobodu svog naroda ponekad mora i žrtvovati, kao što su to činili naši preci, a sve za bolje sutra.

  Jedan od organizatora skupa, Živorad Todorović iz Gabrovca, pukovnik u penziji, koji je i sam potomak jednog od ratnika u Prvom svetskom ratu, izjavio je: „Danas se ove klanjamo senima naših predaka, našim dedovima. Građani koji prisustvuju ovom skupu su potomci palih ratnika i svako od njih se ponosi time“. Veliki jubilej, 100 godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, su na svoj način obeležili i učenici OŠ „Branko Radičević“ u Gabrovcu prigodanim programom. Na Spomen ploči – spomen česmi manastira „Svete Trojice“ u selu Gabrovac, koja je postavljena 1923.godine, urezano je 188 imena ljudi koji su dali svoje živote za slobodu srpskog naroda. (tekst i fotografije D.Vidojković)

  RTV Belami: U Gabrovcu obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata