Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 16.09.2021

  POČELA EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI

  POČELA EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI

  Zdravlje uz održivu mobilnost tema je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti koja počela 16.septembra u oko 3000 gradova i 50 zemalja. U Srbiji, 26 gradova i opština učestvuje priređujući pešački dan bez automobila, vožnje biciklom, rolerima, radionice, predstave, izložbe i druge manifestacije. Grad Niš i Gradska opština Palilula podržavaju ovu aktivnost. „Čist, pametan i otporan saobraćajni sistem je srž naše ekonomije i ključan je za živote ljudi. Zato sam, na 20. godišnjicu Evorpske nedelje mobilnosti, ponosna na 3000 gradova širom Evrope i šire što su pokazali kako sigurne i održive mogućnosti saobraćaja pomažu našim zajednicama da ostanu povezane u ovim izazovnim vremenima”, rekla je komesarka EU za saobraćaj, Adina Valean. Ono što ostaje građanima nakon Evropske nedelje mobilnosti su trajne mere za unapređenje održive mobilnosti, koje su pokrenute u Beogradu, Aleksincu, Boljevcu, Čajetini, Užicu, Kruševcu, Nišu, Osečini, Pirotu i Vlasotincu.

  U Nišu će pored unapređenja objekata za deljenje i odlaganja bicikala biti unapređeni uslovi za osobe sa invaliditetom, kao i bezbednost saobraćaja u zonama škola.

  Sigurnu i zdravu biciklističku vožnju EURO Velo 6 rutom, koja se nalazi pored rečne internacionalne Dunavske rute, organizuje EU info kutak Novi Sad, dok EU info Kutak Niš organizuje “Street art” akciju, ukrašavanje izloga sa temom održive mobilnosti i biciklističku turu kroz Niš. Kao i prošle godine, Grad Beograd zajedno sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i koordinatorom cele nedelje mobilnosti SKGO, organizuje centralnu manifestaciju na Trgu republike “Pešačka nedelja” i dan bez automobila. Na centralnoj manifestaciji će biti dodeljene nagrade za foto-konkurs „Održiva mobilnost za zdraviji život”. Tema konkursa je vožnja bicikla, trotineta, rolera, pešačenje, uključujući i sve drugih vidove nemotorizovanog prevoza. Prvu nagradu, vaučer za kupovinu električnog trotineta dodeljuje Delegacija Evropske unije u Srbiji a drugu i treću, vaučer za kupovinu bicikla i rolera, obezbeđuje UNDP. Fotografije sa konkursa biće izložene na gradskom trgu.

  Značajan segment zauzima promocija e-mobilnosti. Promovisaće se sve kategorije e-vozila (automobili, motori, bicikli i trotineti). Uz dve stanice za punjenje električnih automobila, biće održane i prezentacije projekata u oblasti e-mobilnosti. Posebna pažnja se pridaje značaju pešačenja za zdravlje ljudi, pa će građanima biti omogućeno da pre i posle promotivne gradske šetnje izmere nivo šećera u krvi.
  Evropska nedelja mobilnosti je odlična prilika da se lokalne zajednice udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

  Ove godine obeležava se jubilej, 20 godina Evropske nedelje mobilnosti, pod sloganom ,,Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ Gradovi i opštine iz Srbije od samog početka učestvuju Evropskoj nedelji mobilnosti, a poslednjih godina broj gradova i opština iz Srbije koje učestvuju u nedelji mobilnosti stalno raste. Najviše uspeha u organizovanju manifestacije imao je grad Kruševac, koji je 2019. godine dobio nagradu Evropske komisije za najbolje organizovanu manifestaciju u celoj Evropi.

  EU INFO MREŽA – EKOPOLIS