Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 15.09.2018

  PODIZANJEM EKOLOŠKE SVESTI GRAĐANA MENJA SE I STANJE NA TERENU

  PODIZANJEM EKOLOŠKE SVESTI GRAĐANA MENJA SE I STANJE NA TERENU

  Povodom globalne ekološke aktivnosti volontera Clean up the World-Očistimo svet, proteklog vikenda, 15-16.septembra 2018. i u Gradskoj opštini Palilula u Nišu, organizovano je čišćenje divlje deponije na lokaciji u naselju „Crvena zvezda“, na potezu od Prirodno-matematičkog fakulteta (Gabrovački put prvi deo). Sa volonterima je u ovoj aktivnosti čišćenja učestvovao i predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

  „Jedan od četiri glavna razvojna prioriteta, opštine Palilula je i strateški cilj-zaštita životne sredine. Ove aktivnosti podstiču nas da odgovorno razgovaramo o aktuelnim pitanjima vezanim za životnu sredinu u našim naseljima, očuvanju biodiverziteta, ekološki ispravnom ponašanju, uštedi energije i primeni obnovljivih izvora energije, pitanjima klimatskih promena; saradnji i umrežavanju u oblasti zaštite životne sredine. Podizanjem ekološke svesti građana, učinili smo da se stanje na terenu menja. Fokusirali smo se i na mlade ljude. Učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, sa teritorije Gradske opštine Palilula u Nišu, aktivno učestvuju u našim projektima što ohrabruje, naglasio je predsednik opštine Palilula.

  Po rečima Milana Marinkovića, saradnika u Kancelariji za mlade GO Palilula, ovakve aktivnosti utiču na kvalitet života u našim naseljima jer podstiču stanovnike da preuzmu odgovornost za stanje u svom životnom i radnom prostoru i utiču na zaštitu okoline. Uklanjanje otpada sa divlje deponije je izvedeno sa partnerskom organizacijom JCI Niš, članovima udruženje građana “Radne akcije Delijski vis” i stanovnicima naselja. Sakupljen otpad je uklonila mobilna ekipa JKP „Mediana”. Ovu aktivnost mladuh Palilule je podržalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Gradska opština opština Palilula i Medijska ekološka mreža Srbije EKOpolis.