Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 22.06.2017

  PODRŠKA PROJEKTIMA I RADU SIGURNE KUĆE U NIŠU

  PODRŠKA PROJEKTIMA I RADU SIGURNE KUĆE U NIŠU

  Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je danas u Nišu ključeve automobila koji će biti korišćen za prevoz štićenica Sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u ovom gradu. Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Nišu rekla da je za pet godina kroz sigurnu kuću prošlo više od 500 žena, a da je svaka deseta među njima starija od 60 godina. “To je posebno zabrinjavajuće, jer to su naše bake, tetke, majke, koje su trpele nasilje”, rekla je Mihajlovićeva. Ona je rekla da je Ministarstvo podržalo 10 projekata u sigurnim kućama, za koje je izdvojeno 10 miliona dinara.
  “Takođe, planiramo da prilikom narednih nabavki računara, kompjutere koji se više neće koristiti u Vladi damo kao poklon sigurnim kućama i to je nešto što ćemo pokrenuti kao akciju u koju ćemo pokušati da uključimo i druga ministarstva. To je posebno važno zbog dece u sigurnim kućama, kako bi imala što bolje uslove da rastu i razvijaju se uprkos teškoćama sa kojima su suočena”, rekla je Mihajlovićeva.
  “Zadatak svih nas je da pomognemo, da imamo što manje štićenica u sigurnim kućama, a da onima koje se u njima stvorimo uslove da ponovo žive slobodno“, rekla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da je automobil “škoda superb”, koji je ovoj sigurnoj kući doniralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, korišćen, nije nov, ali je servisiran i sređen i da će im biti od pomoći u svakodnevnom funkcionisanju, a pre svega za prevoz štićenica do institucija kao što je sud ili centar za socijalni rad.

  Ključeve automobila uručila je Sonji Šćekić, direktorki Sigurne kuće u Nišu, a uručenju je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Šćekićeva je zahvalila potpredsednici Vlade na donaciji za ustanovu koja 24 sata dnevno pruža zaštitu žrtvama porodičnog nasilja, i dodala da je time ispunjeno obećanje koje je dato prilikom prethodne posete Sigurnoj kući, u novembru 2016. “Potpredsednica Vlade konstantno vodi brigu o sigurnim kućama, pored automobila, potpisan je i ugovor za projekat ”Zaštitimo se zelenilom”, koji će omogućiti da se napravi zelena ograda oko sigurne kuće, sađenjem sto stabala tuje”, rekla je Šćekićeva. Šćekićeva je rekla da je iskazana briga ujedno i poruka svim ženama koje možda trpe nasilje da ga prijave, da nisu same, da imaju podršku i da država brine o njima. Podršku Sigurnoj kući po rečima predsednika opštine Aleksandra Ždraleta daje i Gradska opština Palilula na čijoj teritoriji se nalazi ova ustanova
  (Foto zapis: EKOPOLIS, D.Vidojković)