Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 08.04.2022

  PODRŠKU OPŠTINE PALILULA ROMSKOJ NACIONALNOJ MANJINI

  PODRŠKU OPŠTINE PALILULA ROMSKOJ NACIONALNOJ MANJINI

  Predsednik Gradske opštine Palilula Niš Bratislav Vučković čestitao je svim pripadnicima romske nacionalne manjine, Međunarodni dan Roma.

  Zahvaljujući brojnim projektima, podršci Republike Srbije, Grada i aktivnoj saradnji sa romskom populacijom stanje na terenu se menja. U opštini Palilula, po poslednjem popisu iz 2011. godine, živi oko 2.745. građana. romske nacionalne manjine, mada je taj broj mnogo veći. I dalje, većina porodica romske populacije živi u neuslovnim prostorima, na periferijama i neurbanizovanim naseljima, ističe predsednik Vučković. U granicama naših nadležnosti, otklanjamo brojne predrasude i diskriminaciju po bilo kom osnovu prilikom zapošljavanja, školovanja romske dece, ostvarivanja zdravstvene nege i rešavanja problema stanovanja.

  Svetski dan Roma, ustanovljen je pre pola veka, 8. aprila na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu. Na ovom skupu, održanom od 4. do 8.aprila 1971. godine, usvojeno i ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek. Ovo je jedan je od retkih dana u godini kada se građanstvo podseti na probleme neke grupe, ukaže na težak položaj ove populacije u zemljama u kojima živi. Nešto kasnije osnovana je Međunarodna unija Roma koja je odlučila da romska zastava bude plavo-zelena sa točkom u sredini i himna „Đelem-đelem“, a da svi dijalekti njihovog jezika budu ravnopravni. Nazvani „poslednjim slobodnjacima“, romski istorijski i životni put obeležen je masovnim stradanjem, progonima i diskriminacijom. (D.Vidojković)