Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 18.02.2020

  POMOĆNIK MINISTRA POLJOPRIVREDE ZA RURALNI RAZVOJ ALEKSANDAR BOGIĆEVIĆ O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI U NIŠAVSKOM UPRAVNOM OKRUGU

  Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale, prisustvovao je sastanku sa pomoćnikom ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandrom Bogićevićem, čiji je domaćin bila načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, Na ovom skupu, koji je okupio predsednike gradskih opština Niša, lokalnih samouprava Nišavskog okruga, predstavnike nadležnih gradskih i službi lokalnih samouprava za oblast poljoprivrede, zemljoradničkih zadruga i udruženja sa teritorije Nišavskog upravnog okruga, predstavljene su mere aktuelnih podsticaja u poljoprivredi za 2020. godinu.

  Pomoćnik ministra poljoprivrede je istakao da ove godine država izdvaja milion ipo dinara za podsticaj mladih koji žele da bave poljoprivredom i da je do sada stiglo na adresu Ministarstva 5500 prijava što je nekoliko puta više nego ranijih godina. Mladi treba da ostanu na selu a oni koji su otišli da se vrate i obnove poljoprivrednu proizvodnju, zato su mere Ministarstva pre svega namenjene mladim poljoprivrednicima, rečeno je na današnjem sastanku.

  Ministarstvo je predvidelo da mladi poljoprivrednici mogu kupovati zemlju do 50 hektara na 20 godina kredita, što je još jedna od podsticajnih mera za opstanak i razvoj sela i poljoprivrede. Načelnica Nišavskog upravnog okruga je istakla da je ovaj susret iniciran na poslednjem Savetu Nišavskog upravnog okruga, jer je mnogo pitanja lokalnih samouprava, saveza, poljopriverednika na koje se odgovori mogu dobiti u neposrednom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva.

  „ Značajno je za sve naše lokalne samouprave da je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo brojne podsticajne merea koje se odnose na osiguranja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, rešavanje problema navodnjavanja i protivgradnih stanica koje će ubuduće biti automatizovane“, naglasila je načelnica Okruga Dragana Sotirovski.(D.V.,28.02.2020.)