Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 28.07.2017

  POSAO ZA INŽENJERE U NOVOJ FABRICI INDUSTRIJE RASVETE

  POSAO ZA INŽENJERE U NOVOJ FABRICI INDUSTRIJE RASVETE

  Predstavnici Vlade Srbije i austrijske kompanije Cumtobel potpisali su ugovor o izgradnji fabrike ove kompanije u Nišu, koja će zaposliti 1.100 radnika, dok je vrednost investicije 30,6 miliona evra. Nakon potpisivanja ugovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je reč o kompaniji osnovanoj pre 67 godina, koja je gigant u oblasti industrije rasvete i da će prvi proizvodi iz te fabrike izaći već u maju naredne godine. Kamen temeljac, na lokaciji u ataru Suvog dola, u Gradskoj opštini Palilula su zajedno sa Vučićem položili i ambasador Austrije Johanes Ajgner i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Ovoj svečanosti prisustvovao je i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale sa saradnicima.

  Srbija ulaže u Niš, sa idejom da taj grad postane tehnološki centar za 21 vek, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da bi se to dogodilo, na prvom mestu moramo se boriti za mir i stabilnost. Nas cilj je da u Nišu spustimo broj nezaposlenih na manje od 20.000, a pre tri, četiri godine nezaposleno u ovom gradu je bilo 50.000 ljudi, rekao je. Prerdsednik Vucic je podsetio da je Srbija pre tri godine bila suočena sa potpunim bankrotstvom i da su skoro sve fabrike u Nišu bile uništene u prethodnih 20 godina. Danas se Niš podiže kao Feniks iz pepela i postaje industrijski centar, Cumtobel je znacajna karika u tom lancu, naglasio je Vučić.

  Ambasador Austrije Johanes Ajgner je rekao da će ta investicija dodatno poboljšati odnose Srbije i Austrije. Cumbotel traži stabilne lokacije širom sveta i ova kompanija se pridužuje stotinama drugih preduzeća iz Austrije koja su uložila u Srbiju, naveo je Ajgner. Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti će napraviti pogon i upošljavaće mahom inženjere. Grad Niš je odabran sa velikom pažnjom, kažu u Cumtobel grup, jer njegova lokacija u Južnoj Srbiji pruža kompaniji pristup visokokvalifikovanom inženjerstvu i dobro obrazovanoj budućnoj radnoj snazi. Ova investicija je jedan od najvažnijih strateških koraka u preusmeravanju proizvodne mreže Cumbotel grupe. Fabrika u Srbiji će nam omogućiti da se na tržištu uspešno pozicioniramo na dugi rok i dodatno poboljšamo našu konkurentnost, rekao je izvršni direktor Cumbotel grupe Ulrih Šumaher.

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je podsetio da je pre dvadesetak dana ovaj prostor bio neuređen i zarastao u korov. Posle toliko decenija u Nišu se ponovo zapošljavaju inženjeri i visokoobrazovani, ovde u Cumtobelu. Sada sa mnogo više optimizma gledamo u budućnost, naglasio je gradonačelnik. Događaju u Nišu prisustvovali su i članovi Upravnog i Nadžornog odbora Cumbotel grupe.

  Cumtobel grupa je svetski poznat proizvođač LED-rasvete, jedan od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.U Srbiji posluje od početka prošle godine kada je svoj Centar za projektovanje osvetljenja doselila iz Poljske. Njena beogradska kancelarija je od 1. maja regionalni centar za tržište Srbije, Crne Gore, Turske i Centralne Azije. Cumtobel grupa iz Dornbirna je kao porodična firma osnovana 1950. godine, a zapošljava 7.000 radnika u 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u 90 zemalja. (Ph.Dragan Vidojkovic, EKOpolis)