Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 10.11.2019

  POVODOM PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU POČAST PALIM ŽRTVAMA

  POVODOM PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU POČAST PALIM ŽRTVAMA

  Povodom 11.novembra-Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na Vojničkom groblju na Delijskom visu u Gradskoj opštini Palilula Niš, održan je pomen i polaganje venaca žrtvama rata na spomen-kosturnici u srpskom delu groblja i na spomen obeležju gde su sahranjeni britanski vojnici. Parastos poginulim vojnicima i žrtvama rata služio je Rektor Prizrenske bogoslovije, protojerej stavrofor Milutin Timotijević. Počast žrtvama velikog rata odali su predstavnici Vojske Srbije, Grada, policije, gradskih opština, i udruženja boraca i potomaka ratnika, Kola srpskih sestara. U ime Vojske Srbije venac je položila delegacija na čelu sa Komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, u ime grada Niša gradonačelnik Niša Darko Bulatović i zamenik gradonačelnika prof.dr Miloš Bandžur.

  Žrtvama velikog rata poklonila se i delegacija opštine Palilula, na čijoj se teritoriji nalazi Vojničko groblje. Delegaciju je predvodio predsednik opštine Aleksandar Ždrale,. U ovom spomen kompleksu–Vojničkom groblju na Delijskom visu, sahranjeno je dve i po hiljade srpskih vojnika koji su dali živote za slobodu naroda. Nakon odavanja počasti srpskim vojnicima, delegacija Grada Niša i Gradske opštine Palilula, na čelu sa predsednikom opštine Aleksandrom Ždraletom, kao i predstavnici drugih organizacija i udruženja, položili su vence i na engleskom vojnom groblju.

  Vojno groblje Britanskog Komonvelta, nastalo još 1915.godine. Povodomo postavljanja Spomen krsta, 12.maja 1929.godine, groblje je osvetio lično tadašnji vladika niški gospodin Dositej. Englesko groblje se prostire na oko 300 kvadratnih metara i ograđeno je kamenom ogradom. Pod zaštitu zakona stavljeno je 1983. godine. Projektant groblja bio je arhitekta Robert Lorimer. Toga dana, kako je izveštavala štampa, bratska saradnja engleskih i srpskih vojnika u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, još više je učvrstila englesko-srpsko prijateljstvo.

  Kompleks Vojničkog groblja je pod zaštitom od 1989.godine a projektom daljeg uređenja prostora je predviđeno da se kosturnica preuredi u memorijalni kompleks. Dan primirja u Prvom svetskom ratu i kapitulacija Nemačke – 11.novembar, obeležava se u svim zemljama potpisnicama mira. u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine. U Srbiji se od 2012. obeležava nizom manifestacija kao državni praznik. Srbija je u „velikom ratu“ izgubila milion i sedamstotina pedeset hiljada građana a u svetu je stradalo preko 50 miliona ljudi.

  Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae): Kao likovno rešenje za amblem, koji se nosi u sedmici pre Dana primirja i na sam dan praznika, prihvaćen je cvet Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije – Albanska spomenice. Natalijina ramonda je biljka koja raste kako u Srbiji, uglavnom na istoku, Sicevacka i Jelasnicka klisura, tako i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njena simbolika je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović. Cvet Natalijina ramonda je poznat i kao cvet feniks koji se, i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata. (tekst i fotografije Dragan Vidojković)

  Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu