Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 05.07.2017

  PRIZNANJE SV. NIKITA REMIZIJANSKI PREDSEDNIKU SRBIJE

  PRIZNANJE SV. NIKITA REMIZIJANSKI PREDSEDNIKU SRBIJE

  Povodom dana Opštine Bela Palanka, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeljeno je priznanje Sveti Nikita Remizijanski za izuzetne rezultate u razvoju Bele Palanke. U ime predsednika Srbije priznanje je primio Nikola Selaković generalni sekretar predsednika Republike Srbije.

  „Počastvovan sam što danas u njegovo ime primam ovo najveće opštinsko priznanje. Za predsednika je to velika čast i posle dugog vremena se pokazuje da se pravi potezi nagrađuju na pravi način i da živimo u vremenu u kome se Srbija menja nabolje, zahvaljujući vizionarskoj politici, mudrosti i hrabrosti našeg predsednika“, rekao je Selaković. Podsetio je da je Vučić, kao premijer, tokom zasedanja vlade u Nišu obećao razvoj juga i jugoistoka Srbije.

  Svečanosti je prisustvo velikog broja gostiju iz regiona, predstavnika opština, međunarodnih organizacija, vojske, policije, crkve. Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula Niš u prisustvu Darka Glišića, predsednika Opštine Ub, upoznao je Nikolu Selakovića o viziji razvoja niške opštine Palilula, kaja u okviru grada Niša uspešno rešava nagomilane probleme nastale privatizacijom i stečajem velikih privrednih sistema.

  „Niketa Remezijanski“ – Sveti Nikita je hrišćanski svetitelj, a bio je episkop remesijanski. Sedište svetog Nikite bio je grad Remesijana, današnja Bela Palanka. Pored misionarske službe, sveti Nikita je napisao i nekoliko knjiga, a umro je oko 420. godine. Srpska pravoslavna crkva ga slavi 24. juna po crkvenom, odnosno 7. jula po Gregorijanskom kalendaru.(D.V. EKOpolis)