Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 17.09.2016

  PROVERA ZDRAVLJA STANOVNIKA PALILULE

  PROVERA ZDRAVLJA STANOVNIKA PALILULE

  Ovogodišnji peti „BAZAR ZDRAVLJA», kao što je već najavljeno iz Doma zdravlja u Nišu, održan je u Gradskoj opštini PALILULA, na platou ispred Niskog kulturnog centra. Ovu aktivnost, besplatne provere zdravlja stanovnika, promovisali su Aleksandar Ždrale, predsednik Gradske opštine Palilula i doc. dr Jasmina Ranković, pomoćnica direktora Doma zdravlja Niš za edukaciju, projekte i stručni rad. „Kao što je poznato, cilj ovog projekta je podizanje svesti i brige o očuvanju sopstvenog zdravlja svakog stanovnika, istakao je predsednik opštine Palilula. Sa menadžmentom Doma zdrvlja dogovorili smo da se ovi besplatni preventivni pregledi, u gradskim naseljima opštine i dalje oreganizuju a na seoskom područiju, gde nema zdravstvenih stanica, uspešno se odvija aktivnost «Približimo se pacijentima» koja je uglavnom usmerena ka starijim osobama i slabo pokretnim. Upravo danas je tim lekara u selu Krušce a u nedelju će biti u selu Lalinac. PRIORITET u našem zajedničkom radu i saradnji, Opštine Palilula i Doma zdravlja, koji je do sada bio veoma uspešan, biće promovisanje zdravih stilova života, podsticanje građana da brinu o svom zdravlju, podrška u oslobađanju od štetnih navika kao i edukacija o važnosti preventivnih zdravstvenih pregleda.

  Vodeće uzroke obolevanja i umiranja u Republici Srbiji predstavljaju hronična nezarazna oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog creva), čijem nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj meri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasleđa, naglasila je . Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati primenom određenih promotivnih aktivnosti i preventivnih intervencija, naglasila je doc. dr Jasmina Ranković, pomoćnica direktora Doma zdravlja Niš. Osnovni zadatak Doma zdravlja Niš kao ustanove primarne zdravstvene zaštite je unapređenje zdravlja i poboljšanje kvaliteta života eliminisanjem uzroka koji dovode do pojave bolesti i približavanje sistema zdravstvene zaštite korisnicima.

  U okviru “Bazara zdravlja”, na platou ispred Niškog kulturnog centra, građani su mogli da provere svoje zdravstveno stanje merenjem krvnog pritiska, šećera u krvi, merenjem telesne težine i visine, da se informišu o daljem tretmanu i terapiji. Akcija provere zdravlja, značajno je uticala i na menjanje loših životnih navika kod naših građana, što je danas osnovni problem ostvarivanja kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite u našem društvu. (D.Vidojković, EKOpolis, foto)