Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 06.10.2020

  RADOST EVROPE SAMO NA EKRANU

  Radost evrope samo na ekranu

  Organizatore 51.Međunarodnog susreta dece RADOST EVROPE „Novi snovi–novi izazovi“, koji su ove godine održani virtuelno, primio je 6.oktobra predsednik Gradske opštine Palilula Bratislav Vučković. O ovogodišnjem programu, koji će nakon RTS 2. biti emitovan i na RTV Belami u Nišu, saradnji sa stvaraocima Grada Niša – Centrom tradicionalne kulture i duhovnosti Vuk Karadžić i opštinom Palilula govorili su Minja Subota, Miljko Petrović, predstavnici Dečjeg kulturnog centra Beograd. Ovom susretu prisustvovao je i zamenik predsednika opštine Lazar Dinić.

  Ovogodišnji 51. međunarodni susret dece Evrope pod sloganom „Novi snovi“ nije mogao da se održi u redovnim okolnostima, pa najmlađi učesnici iz stranih zemalja zbog mera predostrožnosti nisu smeli da posete prestonicu i novim drugarima predstave kulturu matične zemlje. Međutim, organizatori nisu želeli da se događaj ne upriliči, pa su tako mališani slali video-snimke svog nastupa koje će biti prikazane u specijalnoj emisiji. Tokom leta u okviru uvertire za manifestaciju „Radost Evrope“ održane su kreativne radionice onlajn i na otvorenom ispred Dečjeg kulturnog centra.

  Kroz raznovrsne umetničke medije predstavljene su kulture 15 zemalja. Tako su učesnici između ostalog imali priliku da kroz dramsku improvizaciju na engleskom jeziku upoznaju delo Vilijama Šekspira na osnovu specijalnog izdanja „San letnje noći“, zatim da uz Leontinu Vukomanović uče da pevaju švedsku pesmu posvećenu Svetoj Luciji. Na delu programa posvećenom Rusiji „Sve počinje od tačke – Vasilij Kandinski“, deca su se upoznala sa najznačajnijim delima ovog umetnika, a uz glumca Lazara Dubovca maštom su otputovala u Dansku, u čarobni svet Andersenovih bajki. Saznali su šta se dogodi kada predmeti iz čarobnog sveta progovore, kako bi bajka zvučala ako bi je pričao češalj „Male sirene“, šal „Snežne kraljice“ ili jastuk „Ružnog pačeta“.(D.Vidojković)