Gradska opstina Palilula

 • latinica

 • OBJAVLJENO 20.10.2016

  RAZGOVOR O ODRASTANJU DEVOJČICA ROMKINJA

  RAZGOVOR O ODRASTANJU DEVOJČICA ROMKINJA

  U okviru projekta .Osnaživanje za promene“ koji sprovodi Grupa za decu i mlade „Indigo“ uz podršku Fonda za otvoreno društvo, u Društvenom centru u Nišu (Dušana Popovića bb, preko puta naselja Crvena Zvezda) u Gradskoj opštini Palilula, organizovan je razgovor na temu „Uslovi života devojčica Romkinja“. Pored devojčica, koje su prošle kroz radionice, i njihovih majki, u ovom razgovoru o osnaživanju romskih devojčica,učestvovali su predstavnice lokalnih ustanova, organizacija i opštine Palilula.

  Po rečima Tamare Simonović, direktorke Grupe za decu i mlade „INDIGO“, cilj razgovora bio je predstavljanje stečenih znanja i veština polaznica radionice, kroz diskusiju, kao i upoznavanje šire javnosti sa uslovima u kojima žive i izazovima sa kojima se svakodnevno susreću. Ukazano je na brojne probleme u odrastanju mladih romkinja, njihovom obrazovanju, uslovima života u naselju bez struje, pojavama diskriminacije, zdravstvenoj zaštiti.

  Ovim povodom, Društveni centar su obišli, u ime opštine Palilula, resorni članovi Veća, Bojana Jović i Lazar Dinić, koordinarorka Kancelarije za mlade Ivana Jović i predsednica Skupštine opštine Palilula Adriana Anastasov. Oni su devojčicama romskog naselja uručili pakete, dar opštine Palilula.(D.V., EKOpolis)